Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Тук има отговорност на службите и органите, които са на пряко подчинение на Министерски съвет и на министър-председателя.

Така президентът Румен Радев коментира външнополитическите скандали с руските дипломати в България и Чехия в отговор на критиката, че още не е коментирал случаите.

По думите му време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика.

"Представете си, петима служители на високо ниво - служба Военно разузнаване, Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск."

Контраразузнаването какво е работило, пита бивш шеф на ЦСБОП

Контраразузнаването какво е работило, пита бивш шеф на ЦСБОП

Според Тихомир Стойчев е реализирана една малка група, а някъде по върховете

Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Само че това е работа, която предстои на следващото правителство. Това правителство се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация.

Държавният глава е изискал задълбочен анализ, затова какви са причините за този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на партньорите ни. Някои служби са му го предоставили, други още не са.

Случаят Гебрев да се отвори отново, зове Цветан Цветанов

Случаят Гебрев да се отвори отново, зове Цветан Цветанов

България е под постоянен натиск от страна на Русия