Държавата е изплатила малко над половината от първия транш от така дълго чаканите от пътностроителни фирми пари за текущ ремонт на пътища, заради които браншът излезе на два пъти на протест и чиито начин на отпускане предизвика искри в управляващата коалиция в края на април.

В крайна сметка парламентът прие да бъде изплатена веднага половината от дължимата от страна на сумата, а втората половина чак след оценката на специалната междуведомствена комисия, която трябва да следи имало ли е злоупотреби в договорите, а в последствие и след санкция на Народното събрание.

Това стана ясно думите на председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев, който бе изслушан в парламентарната комисия по туризъм.

"Към вчерашния ден са изплатени над 55% от въпросната сума от 650 милиона лева. В момента в АПИ ежедневно се събираме с всички замесени в този процес, с всички дирекции с цел максимално оптимизиране на процеса и да можем да разплатим максимално бързо тези пари към фирмите. От които изисквам първо да започнат веднага работа по текущия ремонт и които са чакали достатъчно дълго време за тези пари", каза Василев.

Шефът на АПИ увери - подобни схеми, при които под формата на текущи ремонти са били правени основни, в което новата власт обвинява старата, няма да има.

"Изготвено е едно много точно разяснение от ДНСК кой точно ремонт представлява текущ и кой - основен. На база на това абсолютно всяко едно областно пътно управление, което пуска задание към агенцията, прикрепя към него една декларация, в която се вижда, че всяка една цифра и работата е съобразена с тълкуванието на ДНСК. За да няма след време точно тази ситуация, в която сме в момента - дали това, което сме извършили, е основен, или текущ ремонт", поясни новата методика на работа той.

Към момента са пуснати нови 85 поръчки за текущ ремонт на пътища в много лошо състояние, за да могат те да бъдат запазени, докато се стигне до основен такъв. Освен това държавата ударно сменя мантинели, в сряда е започнал така дълго чаканият ремонт на обходния път през Витиня на АМ "Хемус".