Нов закон за арендата поиска от БСП гражданско сдружение „Собственици на земеделска земи арендодатели". Те се срещнаха в НС с представители на левицата, като са изпратили и специално обръщение до президента, председателя на Народното събрание и другите депутати с исканията си.

Те настояват да се разработи нов Закон за арендата в земеделието, в който държавата да заеме своето място като регулатор на арендните отношение. Според тях арендното плащане трябва да се свърже с добива от земята и да се осъвременява ежегодно, а държавата да се намеси в пазара на земя.

Арендата за един декар земя, особено в Северозападна България, е на цената на десетина хляба, изтъкват от сдружението. Те подчертават, че там, където собствениците на земя са хванати в капана на арендаторите с дългосрочни договори и ниски арендни плащания, арендното плащане и сега е много ниско.

За последните две стопански години 50-80% от ползвателите на земите на „бели петна" не са внесли арендните си плащания в общинските сметки, алармират от сдружението.

Червеният депутат Пенко Атанасов заяви, че левицата ще внесе предложения за промени в Закона за арендата в земеделието, като едно от предложенията е да бъде изработен единен договор между собственици на земя и арендатори. Този договор да бъде минимумът за плащане на аренда, предлага социалистът.

Червените са задали писмени въпроси към земеделския министър Мирослав Найденов колко са белите петна и какви средства са постъпили в общините. От отговора става ясно, че за 2010 и 2011 година не са влезли никакви средства в общините за белите петна. По груби сметки минимум 45 млн. лв. аренда трябва да влезе, изчислил е Пенко Атанасов.