Шефът на Дирекция "Информационно и комуникационно осигуряване" към Министерството на икономиката и енергетиката Павел Павлов е задържан при съвместна специализирана операция между служители на МВР и Софийска градска прокуратура.

Освен него са задържани още двама души, един от които е служител в неговото ведомство.

Задържанията са станали в сградата на министерството. Последвали са претърсвания и обиски в домовете на задържаните и са им постановени мерки "задържане под стража" за срок от 72 часа.

Операцията е проведена по линия на противодействие на корупцията, организираната престъпност и прането на пари и е по разработка на Национална служба "Сигурност".
За момента се знае, че се касае за нарушения при конкурси за обществени поръчки.

Двамата са попаднали в полезрението на НСС преди около една година. През този период от време са използвани всички законови средства за установяване на престъпната им дейност.

На задържаните ще бъде повдигнато обвинение по чл. 282  ал. 3 от НК, което третира случаите на длъжностни престъпления с нанесени значителни щети.
Текстът предвижда наказание лишаване на свобода от 3 до 10 години и лишаване от право да се заемат определени длъжности за срок от 5 години.

В Павлов са открити финансови средства в големи размери. Допълнителна информация сочи, че той е бил служител на НСС от 1996 до 1999 година, когато напуснал по собствено желание.
Съпругата му към настоящия момент също работи в националната служба. Операцията е протекла без възможност да изтече информация или съпругата да прикрие действията му.