Специалните сили и сухопътните войски на армията ни са в готовност да пазят границата след заплахата от страна на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне към Европа намиращите се в страната мигранти, ако не получи още средства. Това обяви във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов, предаде бТВ.

Той допълни, че веднага могат да бъдат изпратени на границата модули, които достигат 2000 войници.

Каракачанов каза, че в момента ситуацията на границата е спокойна. Именно за това с негова заповед в началото на юни е изтеглил оттам специалните сили, като сега за охраната се грижи основно "Гранична полиция".

Министърът обаче беше категоричен, че не е изключено Турция да използва като инструмент милионите бежанци на нейна територия.

За това са взети мерки, каза Каракачанов: "Като видях тази новина, съм разпоредил да има готовност модулите, които са до 2000 човека, могат да бъдат изпратени веднага на границата, с допълнителни съоръжения, не само техника, а и такива, които бяха изработени за Кулата, преносими телени заграждения, могат да се монтират веднага".

Ердоган и Меркел са обсъдили сделката за мигрантите

Ердоган и Меркел са обсъдили сделката за мигрантите

В момента Турция е домакин на около 3,6 милиона сирийски бежанци

Припомняме, че премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви преди дни, че Турция не трябва да се опитва да притиска Атина или Европа в опит да получи подкрепа за план за разселване на бежанци в Северна Сирия.

Турция планира да разсели 1 милион бежанци в Северна Сирия и може да пусне мигрантите към Европа, ако не получи необходимата международна подкрепа за плана, предупреди турският президент Реджеп Ердоган в началото на месеца.

Мицотакис: Турция да не ни плаши, че ще залее Европа с мигранти

Мицотакис: Турция да не ни плаши, че ще залее Европа с мигранти

Турция планира да разсели 1 милион бежанци в Северна Сирия

ВМРО е готов със закона за доброволната военна служба и военното обучение в училищата, обяви още Каракачанов. Той беше категоричен, че тя е залегнала в програмата за управление на страната по негово настояване. Законът е внесен в Министерски съвет за междуведомствено съгласуване с отделните министерства.

"Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, са дали отрицателно становище, защото според тях в министерството на отбраната имало по-приоритетни разходи. В края на краищата обаче това е част от нашата програма за управление. Имам усещането, че има някаква ревност, особено след евроизборите, каквото представи ВМРО и се започва да се "тупа топката". Ако така ще я караме, няма как да стане", коментира Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната допълни, че е привърженик също на връщането на задължителната наборна военна служба в срок от 6 до 9 месеца, но към момента няма политическа воля за това. "Това е една идея, която рано или късно ще се реализира", допълни все пак Каракачанов.

Военният министър заяви и че догодина ще има 10-процентно увеличение на заплатите на военнослужещите

Средствата са заложени в бюджета за 2020-та. По думите му се работи активно за модернизацията на всички звена в българската армия.