Турският президент Реджеп Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили в телефонен разговор споразумението между ЕС и Турция за ограничаване на миграцията в Европа.

Двамата лидери също обсъдиха събитията в Сирия и Либия, както и двустранните отношения. се посочва в кратко изявление на турското председателство, съобщават турси медии.

Мицотакис: Турция да не ни плаши, че ще залее Европа с мигранти

Мицотакис: Турция да не ни плаши, че ще залее Европа с мигранти

Турция планира да разсели 1 милион бежанци в Северна Сирия

Турция притиска ЕС, в който членува и Германия, да изпълни задълженията си и да направи повече, за да помогне в кризата с мигранти и бежанци.

Ердоган по-рано предупреди, че Турция не може да се справи с обновена миграционна вълна от разкъсания от конфликт Идлиб, Сирия, като каза, че Турция може да отвори вратите за мигрантите да преминат в Европа.

Президентът каза също, че Турция досега е изразходвала около 40 милиарда долара за бежанци, докато подкрепата от ЕС за Турция възлиза на едва около 3 милиарда долара, което нарушава обещанията на ЕС в сделката за 2016 г. с Турция за спиране на нередовната миграция.

В момента Турция е домакин на около 3,6 милиона сирийски бежанци, повече от която и да е друга държава в света.

Припомняме, че премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис заяви преди дни, че Турция не трябва да се опитва да притиска Атина или Европа в опит да получи подкрепа за план за разселване на бежанци в Северна Сирия.

Турция планира да разсели 1 милион бежанци в Северна Сирия и може да пусне мигрантите към Европа, ако не получи необходимата международна подкрепа за плана, предупреди турският президент Реджеп Ердоган в четвъртък.