"Армия по мускули ще брани браздата". Това интервю за вестник "Телеграф" на ген.-майор Андрей Боцев, командващ Сухопътните войски, от днес вече разбуни патриотите.

От думите на генерала става ясно, че пращаме военни на границата с Турция да пазят от нелегални мигранти, „въоръжени” с каски, бронежилетки, щитове.

Парламентарната комисия по отбрана прие окончателно Закона за отбраната и въоръжените сили, който „развързва” ръцете на армията да помага на граничарите да пазят границата. По план законът трябва да влезе за окончателно гласуване в пленарна зала в четвъртък.

Това обаче не означава, че още на следващия ден армията отива на границата. Предстои министърът на отбраната Николай Ненчев да подготви нужните нормативни актове, което означава, че войската ще помага на гранична полиция най-рано през март.

Именно министърът ще трябва да определи с каква сила военните ще участват, както и какви помощни средства ще използват. От интервюто става ясно, че военните няма да са въоръжени нещо, което ядоса депутатите.

Патриотът Емил Димитров-Ревизоро пръв се обяви срещу идеята военните да пазят границата с каски и щитове. Той е ядосан, че ще се пази държавната граница със салфетки и мокри кърпички, както се изрази.

"Трябва да си малоумен да пратиш един човек там с ръце в джобовете", подчерта той в парламента.

"Ако тези хора са невъоръжени (визира военните) при първия инцидент, когато група бежанци са пребили даден войник, например, ще трябва да се носи отговорност от министъра, защото е изпратил без оръжие човек, който се чуди дали да се пази от ранено прасе, мечка или вълк", смята депутатът.

Той настоя военните да са въоръжени поне с пистолет за самоотбрана и респект. "Ако някой смята, че с торба със салфетки и пръчки трябва да се брани страната, мястото му не е в министерството", категоричен е Емил Димитров.

"Границата ли ще пазиш, или ще развиваш военен туризъм", ядоса се той.

Идеята военните да са невъоръжени на границата му приличала на тур: „разгледайте браздата”. Пращаме туристи, разгневи се Ревизоро.

Трябва военните да са с оръжие, е мнението и на председателя на военната комисия генерал Михо Михов. Очаква се военните да са на палатки и да охраняват частта по границата, по която все още няма построена ограда.

Промените се наложиха заради усложнената обстановка. Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от Министерския съвет. Каква сила ще бъде използвана ще бъде определено с акт на министъра на отбраната.

Промените са консенсусни. Планът е военните да оказват съдействие на граничните полицаи при засилен миграционен натиск. Според българските закони доскоро само МВР можеше да пази границата в мирно време, но се оказа, че вътрешното ведомство не разполага с необходимите ресурси, за да отговори на засиления миграционен натиск.