Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, с които "развързват ръцете" на военните да помагат на граничарите да пазят браздата.

156 депутати от всички политически сили бяха "За". В кулоарите на парламента военният министър Николай Ненчев коментира, че предстои днес и утре да разговаря с вътрешния министър Румяна Бъчварова как военните да се включат в помощта за охраната на границата.

Войници по границата ни нямало да стреснат съседите, убеден е ген. Михо Михов

Войници по границата ни нямало да стреснат съседите, убеден е ген. Михо Михов

Преди месеци той твърдеше, че подобна мярка не е необходима

"Предстои да направим една съвместна пресконференция, за да изясним пред вас всички въпроси", обеща министърът. "Напълно сме готови да вземем участие в охраната на границата", подчерта Ненчев. "Бихме могли да участваме с наши формирования", изтъкна той.

Как точно военните ще помагат на граничарите обаче тепърва ще се уточнява. Засега е ясно, че военни и полицаи ще патрулират съвместно.

Основната причина, по думите му, за измененията в закона, са очаквания засилен миграционен натиск със затоплянето на времето.  

Предвиждат военни да охраняват границите при кризи

Предвиждат военни да охраняват границите при кризи

В МС подготвят промяна на ЗОВС

На въпрос дали военните ще могат да стрелят по мигрантите, министърът на отбраната поясни, че това ще се уточнява от експертите на МО и на МВР.