Бившият началник на Генщаба на Българската армия и депутат от АБВ ген. Михо Михов промени мнението си за участието на български военни, които да помагат на граничарите по опазване на държавната граница.

Пред БНР тази сутрин ген. Михов заяви: "Появяването на въоръжените сили на границата няма да предизвика сътресения в отношенията на България със съседните държави. Ние считаме, че Българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница. Армията има нагласа и готовност".

Припомняме, преди месеци ген. Михов твърдеше, че няма нужда от военни на границата. "Ако мене ме питате дали има смисъл армията да е на границата, лично считам, че няма смисъл. Няма такива предпоставки според мене. Каква заплаха има? Има ли струпване на войски или нещо подобно? Миграционният поток не е задача на българската армия", убеден бе на 14 май 2015 година бившият шеф на войската ни. Тогава той припомняше за организирания в Радуша, Македония лагер при Косовската криза.

Месеци по-късно ген. Михов смята, че с този акт за изпращане на военни по границата ни, не отпада ролята на МВР. Тази мярка е трябвало да бъде приложена по-рано, смята генерал Михо Михов, който е председател на комисията по отбрана в 43-то Народното събрание.

Предстои ресорните министерства да формулират правомощията на войниците и на полицаите.

Припомняме, на правителственото заседание от миналата седмица бе решено в опазването на браздата да се включат и военни, които ще носят оръжие, но неговата употреба ще бъде строго регламентирана.

Предвиждат военни да охраняват границите при кризи

Предвиждат военни да охраняват границите при кризи

В МС подготвят промяна на ЗОВС

Самата криза нараства, тези милион и половина мигранти, които населиха територията на ЕС и другите два милиона, които са по недалечните на България граници с Турция и Сирия. Затова ние считаме, че българската армия трябва да се включи в охраната на държавната граница, и прави чест на група народни представители, начело с г-н Валентин Радев, че внасят този законопроект“.

Ген. Михов изрази безпокойство за ресурсното осигуряване на военните, които ще бъдат изпратени на границата. "Говорим за използването на три-четири батальона, които не са в пълен комплект и ресурсно осигуряване и това очевидно с акта на Министерски съвет ще се осигури финансирането и ресурсното им осигуряване".

Включването в охраната на границата ще наложи отделяне на допълнителни средства за армията, убеден е бивишия шеф на БА.