Европейските правила са пречка пред амбициите на Русия за продължението на газопровода "Турски поток" у нас, затова Москва организира метеж чрез проруски настроения Румен Радев. Такава позиция изрази Атлантическият съвет на България във връзка с продължаващите повече от месец протести в страната.

"Днес рискът да не се реализира проекта "Турски поток" именно по руския сценарий е основният мотив на Кремъл да организира опит за метеж в България. Целта е не само сваляне на правителството на Бойко Борсов, но преди всичко овладяване на цялата власт чрез проруския президент Румен Радев, пионка в геостратегическата шахматна стратегия на Москва на Балканите.

Съсредоточаване на цялата изпълнителна власт в президента и де факто еднолично управление в полза на геостратегическите интереси на Москва, при разпуснато Народно събрание, представлява много сериозен риск за евроатлантическото бъдеще на България." - подчертават атлантиците в официална декларация.

АСБ: Ако България се поддаде на натиска на Кремъл, губи своята независимост

АСБ: Ако България се поддаде на натиска на Кремъл, губи своята независимост

„Турски поток“ укрепва монопола…

Пълният текст на декларацията:

През последните месеци става все по-ясно, че газопроводът "Турски поток" през България във вида, в който е замислен, няма да се осъществи. Не само, че в края на годината няма да бъде завършено строителството на частта му, наричана ту "разширение на газопреносната мрежа на България", ту газопровод "Балкански поток", но и когато някога бъде пуснат в експлоатация, Русия няма да може да разполага с повече от 50% от капацитета му, въпреки че е заявила /договорила/ да ползва 90 %. Такива са правилата в Европейския съюз. Европейската комисия няма да направи изключение от тях нито за София, нито за Москва. Освен това, санкциите на Конгреса на САЩ върху газопровода "Турски поток" заплашват да прекратят изцяло руския проект. Така окончателно ще се провалят плановете на Москва да използва България, за да се заобиколи Украйна при транзита ѝ на природен газ за Южна и Централна Европа.

Както и да бъде наричана тази част на газопровода през България, на световните политически лидери е ясно, че това е "Турски поток" и че той не е икономически, а най-вече геополитически проект. Въпросът със строителството на "Турски поток" неизменно стои на вниманието на политическите лидери в Брюксел и Вашингтон, защото чрез него се създава реална опасност за нова военна агресия на Русия срещу Украйна, а това е риск за мира в Европа и света като цяло. Това е геостратегически проект, който е замислен да осигури предимство на реваншистката политика на Кремъл в Европа. Нещо повече - Турски поток е средство, благодарение на което България ще бъде вечно отворената руска "врата на Балканите". Москва така разглежда страната ни и това пряко беше казано от генерал Решетников, на когото Кремъл е поставил задачата да играе ролята на гросмайстор на българската политическа шахматна дъска, като български политици служат като негови пионки.

Днес рискът да не се реализира проекта "Турски поток" именно по руския сценарий е основният мотив на Кремъл да организира опит за метеж в България. Целта е не само сваляне на правителството на Бойко Борсов, но преди всичко овладяване на цялата власт чрез проруския президент Румен Радев, пионка в геостратегическата шахматна стратегия на Москва на Балканите.

Съсредоточаване на цялата изпълнителна власт в президента и де факто еднолично управление в полза на геостратегическите интереси на Москва, при разпуснато Народно събрание, представлява много сериозен риск за евроатлантическото бъдеще на България. Защото най-вероятно кремълският план е едноличната власт на Румен Радев да продължи много по-дълго от три месеца. Затова винаги могат да се намерят вратички в правото, особено когато зад това стои Москва. Кремълските стратези от РИСИ, на който дълги години директор бе разузнавачът генерал Решетников, със сигурност са изчислили всички възможности за управление на България за близо или повече от година време, чрез назначено от Румен Радев служебно правителство. Това може да се случи не само поради възможно неколкократно отлагане на евентуални предсрочни избори заради пандемията от китайския вирус през есента и зимата, но и поради евентуална невъзможност да се сформира стабилно парламентарно мнозинство, което да избере редовно правителство в следващото 45-то Народно събрание. Тогава трябва да се насрочат нови избори за 46-то Народно събрание. През цялото това време на власт ще бъде служебното правителство на Румен Радев. Така може да се стигне и до серия служебни правителства на Радев до края на мандата му през януари 2022 г., включително и по време на президентските избори през есента на 2021 г.

Само по този начин и само чрез такова служебно правителство може да бъде изпълнена целта на Кремъл газопроводът "Турски поток" през България да се изгради и експлоатира по първоначалния му сценарий.

Петата колона на Русия в България е готова да осъществи тази цел с цената на всичко. Включително, ако е необходимо, българското служебно правителство на Румен Радев да поиска да напусне НАТО и ЕС, 23 години след като служебното правителство на президента Петър Стоянов поиска България да стане член.

Кремъл няма никакви морални пречки да хвърли България в граждански конфликти и хаос. И ще го направи, за да наложи интересите на империята си. За да бъде България вечно отворената руска врата на Балканите.

Това е причината днес в България да бъде мобилизирана цялата руска пета колона. Проруски партии като БСП, АБВ, Възраждане и сдружения като "Русофили", "Нощни вълци", Войски съюз "Васил Левски", БНО "Шипка", проруски организации на запасни офицери и сержанти и други формирования, се включиха активно в протестите. Замисълът е правителството сега да бъде свалено по същия начин както беше направено през февруари 2013 г., когато Кремъл на практика свали първото правителство на Борисов заради забавяне на старта на строителството на газопровода "Южен поток". Тогава пак се бързаше с провеждането на предсрочни избори, въпреки че протестиращите настояваха първо да се извърши промяна в изборните правила. И за да са сигурни в успеха си тогава, прокремълските сили дори организираха т.нар. "Костинбродска афера" чрез Мая Манолова и прокуратурата. През 2013 г. проруските сили в България инсталираха Орешарски за премиер с помощта на "златния пръст" на Волен Сидеров. Това правителство се крепеше с помощта на проруската партия "Атака". Особено активни на протестите през февруари 2013 г. бяха хора като Таско Ерменков, Еленко Божков, Румен Петков и др. подкрепящи руските проекти "АЕЦ "Белене" и "Южен поток". Същите лица и сега са активирани в най-висока степен.

Въпреки че Кремъл разполагаше с приятелско правителство, четирите тръби на "Южен поток" не преминаха през страната ни. След еднодневното посещение в България на американския сенатор Джон Маккейн и срещата на тримата сенатори с премиера, Орешарски замрази проекта, а по-късно подаде оставка.

По този начин Путин бе принуден изцяло да се откаже от проекта в края на 2014 г. Кремъл обаче не се е отказал да ползва България като входна врата към Балканите и към Европа. И ето днес - едната тръба на "Турски поток" е до границата на България.

На цена от 20 милиарда долара за поставяне на четири тръби и множество компресорни станции от Сибир до руския бряг на Черно море и още 7 милиарда, за да преминат само две тръби през Черно море, Кремъл е на крачка от изпълнението на плана си. Макар и само с една тръба, но с надеждата да транзитира поне 14 милиарда куб. м. годишно през България.

Но защо тогава не е доволен Кремъл? Защо е решил на всяка цена да има васално правителство в България?

Защото явно Борисов не можа да осигури "железобетонни" гаранции за транзита на руския газ през България, както бе поискал от него руският президент Владимир Путин при посещението на Борисов през 2018 г. в Москва.

Ето затова днес русофили, комунисти, ДС-ченгета и руски агенти вече не само овладяха, но и яхнаха иначе справедливите протести на гражданите, които първоначално настояваха за правова държава, върховенство на закона и мерки срещу корупцията. Със сигурност, ако Москва бе доволна от реализирането на проекта "Турски поток" от правителството на Борисов, тя нямаше да се включи активно в опита за пуч на Румен Радев чрез своите български агенти и слуги.

Всички преврати в България през последните 140 години са организирани и ръководени само от национални предатели - слуги на Русия.

Ако все пак Кремъл успее да инсталира контролирано от Радев служебно правителство, то най-вероятно тогава "Турски поток" ще бъде окончателно спрян с наложени тежки санкции на САЩ върху строителите и доставчиците на газопровода. Припомняме, че компресорите са производство и доставка на американска компания. А без компресорни станции в земята има поставена само една тръба от няколкостотин километра от границите на България с Турция до границата със Сърбия. При наложени американски санкции, но със служебно правителство на Радев, за да осъществи замисъла си, вероятно Кремъл ще се опита да предизвика разрив в отношенията на България със САЩ и съюзниците от НАТО и ЕС. Тогава е възможно да стартира втория етап от плана - "България вън от НАТО и ЕС". Така, както Сърбия е вън от НАТО и ЕС и както Русия се надява да се случи и с Унгария - все държави по трасето на "Турски поток" до Австрия. На протестите вече се чуват скандирания против военни бази на НАТО в България, против въвеждане на еврото. Иска се "немедленно" съставяне на служебно правителство на Румен Радев. Тези искания са ясен индикатор и предупреждение за цялото евроатлантическо гражданско общество какво се готви за България. Русия никога не е мислила доброто на България. Днес хибридната й операция против страната ни навлиза в интензивна фаза. Целта е постигане на точка на пречупване, т.нар. tipping point, за да бъде неутрализиран евроатлантическият избор на България. Средството за това е инсталирането на служебно правителство на Румен Радев, избран с политическото инженерство на руските тайни служби чрез намесата на генерал Решетников и РИСИ в изборния ни процес през 2016 г. Част от протестиращите, които са демократи и евроатлантически ориентирани хора са искрено убедени в каузата на положителната промяна след оставка на правителството на Борисов и не подозират тази скрита заплаха. Исканията им за промяна може да са справедливи, но те вече са коварно употребени в пъкления план на Кремъл за постигане на tipping point чрез предизвикването на хаос, беззаконие и налагането на служебен кабинет на Румен Радев.