От Атлантическия съвет на България поставят въпроса допустимо ли е руска държавна корпорация да изгражда у нас ядрен обект, след като в официалната си военна доктрина Кремъл определя страните от НАТО като неприятелски. От обществената организация питат още как би функционирала АЕЦ, построена от руската държавна компания "Росатом" в случай на конфликт с Русия.

Същевременно от АСБ напомнят, че ядрените военни проекти на Русия се развиват от "Росатом", като финансирането за тях идва включително от изграждането АЕЦ в други страни.

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Двамата се срещнаха в рамките на Първия каспийски икономически форум

"Руските военни ядрени проекти се развиват от корпорацията "Росатом", която обединява всички предприятия, научни институти, проектантски бюра и други фирми, които развиват и използват ядрените технологии както за мирни, така и за военни цели. Част от приходите за изграждане на АЕЦ в други страни, както и печалбите от тях се преливат във военните ядрени проекти. Както е известно последните са насочени преди всичко срещу държавите-членки на НАТО, сред които е и България." - цитират от АСБ коментар на проф. Георги Касчиев във връзка с взрива край Архангелск.

Във връзка с това от АСБ поставят на общественото внимание четири въпроса, свързани със сигурността на България.

"Предвид това, можем да попитаме:

  1. Може ли да допуснем компания от държава, която във военната с доктрина разглежда НАТО (а следователно и България) като неприятел, да строи ядрена централа у нас?
  2. Как би функционирала тази ядрена централа в случай на криза или конфликт с Русия?
  3. След като част от печалбите на "Росатом" за изграждане на АЕЦ в други държави се използват за финансиране на руски военни ядрени проекти, тогава България лоялен член ли е на НАТО?Още повече, че Москва нарушава международните си задължения, като Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (INF).
  4. Това развитие няма ли един ден да доведе до евентуални санкции на САЩ против държави, които с покупките си от "Росатом" де факто финансират руски военни ядрени проекти?" - гласи публикация във Фейсбук страницата на АСБ.