Трябва да се положат усилия за съставянето на правителство. Отговорността е на ГЕРБ, като победител на изборите. Тактиката с контактните групи не даде желания резултат. Преговорите трябва да се водят по политики и да се водят от хора, които могат да вземат решения. Това заяви в ефира на БиТиВи съпредседателят на Продължаваме промяната и бивш финансов министър Асен Василев.

По думите му ПП има готовност да се срещне с всяка партия в парламента пред камери и да проведат разговори по определени политики, като отправи и покана към Бойко Борисов да присъства на преговорите в НС. Той подчерта, че ако ГЕРБ сформира кабинет, ПП ще бъде опозиция, но биха подкрепили дадени политики.

Василев още веднъж потвърди, че правителство с мандат на ГЕРБ няма да получи подкрепа от Продължаваме промяната. Ако вторият мандат дойде при нас, ще направим консултации с всички партии по политики. След това ще има нови консултации за евентуален състав на правителство, уточни Василев. Той заяви, че не е оптимист, че ще се сформира правителство.

ПП не подкрепя първия мандат, Радев им напомни за реванша на статуквото
Обновена

ПП не подкрепя първия мандат, Радев им напомни за реванша на статуквото

Асен Василев: Не става и с контактьори

Като основен проблем в преговорите бившият финансов министър посочи малките детайли. Когато стигнем до детайлите на реалните реформи се оказва, че съгласие няма, посочи той. Като пример Асен Василев посочи Закона за КПКОНПИ и предложението Бойко Рашков да оглави антикорупционната комисия.

По отношение на цената на газа, той заяви, че тя е паднала, само и единствено заради спада на световните пазари. По думите му служебното правителство не е допринесло за понижаване на цената на синьото гориво. Василев за пореден път отрече да сме купували газ от посредници по време на кабинета на Кирил Петков.

Василев коментира и темата за бюджета. Според него е опасно удължаването на бюджета. Трябва да сме разумни, да подходим диалогично и да съставим бюджет, който да е изпълним. Той подчерта, че въпроса е бил повдигнат и на консултацията при президента Румен Радев. Василев изрази мнение, че трябва да се вкара истински бюджет, а не закон за удължаване на сегашния.