Консултациите за съставяне на кабинет между президента Румен Радев и парламентарната група на "Продължаваме промяната" започнаха на "Дондуков" 2. Малко преди 10 ч. Асен Василев, Кирил Петков, Андрей Гюров, Никола Минчев и Калина Константинова влязоха в сградата без коментар. Припомняме, че точно преди седмица се проведоха първите консултации с първата политическа сила - ГЕРБ/СДС.

При срещата Радев ги посрещна с поздравления, посочвайки, че българите са показали и са им отредили отговорна роля в 48 НС и важно място в политическия дневен ред.

Той анализира, че при изборите не е заложен превес на една политическа сила, което е знак към всички, че е нужен диалог за намиране на ефективни решения, а не предизборни обещания и циклене в нови избори.

Президентът е съгласен, че не може да има правителство на всяка цена на задкулисни договорки, но държи на открит диалог и да се изчерпят докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. Радев акцентира и на приоритети на парламента, който е затрупан със законопроекти, решения, които трябва да се вземат иначе се блокира държавата заради неработещи институции. Радев припомни и проблемите с бюджета, ПВУ, настоя на модернизация на армията и повишаването на силите на армията, попита за програмата на Министерство на отбраната и мерки за излизане от кризата. Президентът изрично настоя на държавните органи с изтекъл мандат.

Венко Сабрутев: Топката и отговорността са в ГЕРБ

Венко Сабрутев: Топката и отговорността са в ГЕРБ

Експертни кабинети и плаващи мнозинства са маркетингови инструменти за скриване кой управлява

Президентът изрично напомни на представителите на "Продължаваме промяната" своето предупреждение от откриването на 47-то Народно събрание, в което те бяха първа политическа сила - че статуквото ще потърси политически реванш.

"Ако сформирате правителство, по какъв начин ще подходите с цел промени в правосъдната реформа и постигане на върховенство на правото", пита отново той. 

Държавният глава попита ПП дали биха подкрепили първия мандат и с какви условия и какви идеи биха подкрепили, когато се стигнем до втория техен мандат.

Кирил Петков отговори, че ще се водят изцяло от два принципа - решаване на възможно най-голям брой проблеми на българските граждани чрез 16-те политики на ПП. Петков ги припомни - пенсии, подпомагане на млади семейства, бизнеса, вдигане на минимална работна заплата, подкрепа за Плана за развитие за усвояване на парите от Европа и борбата с корупцията чрез съдебна реформа. На второ място - категорично спазване на изборните обещания.

Кирил Петков би преговарял с Борисов, но с условие

Кирил Петков би преговарял с Борисов, но с условие

ПП твърдо не подкрепя кабинет на ГЕРБ в първия мандат

"Ясно изразяваме готовност да говорим с мандатоносителя по всички наши политики, но да не ги подкрепим (ГЕРБ), защото би било измяна към избирателите на "Продължаваме промяната", заключи Петков.

На въпроса дали ако ГЕРБ не подкрепят ПП за втория мандат, "това е втора врата за нови избори" - Асен Василев отговори с "трудната коалиция в изминалия парламент", но без конкретика за бъдещия.

"Ако се стигне до там ПП да има втори мандат и да го реализира, макар да имат ролята на опозиция, ще трябват редица реформи в съдебната власт и цялата система за сигурност, за да се противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството и да се дава отговор за всички случаи на корупция", поясни Василев.

В разговора бе коментирана работата на службите, информацията подадена в прокуратурата и цената на азерския газ. "Усилията да се насочат към прокуратурата, за да не се влезе в цикъла безнаказаност, поиска Румен Радев.

Кирил Петков каза, че ако вземат втория мандат, всичко ще е прозрачно и пред очите на гражданите. "Няма да се направят безпринципни и задкулисни договорки, с който и да е от който е да е мандат. Очакваме от ГЕРБ да успее направи това, което ние успяхме да направим - да отдели време и разговори, открито пред гражданите. Не става с лозунги и медийни изяви, а с работа и без консенсус. Не става и с контактьори, отсече Василев.

ПП чака покана от Радев за мандат, но иска бюджет

ПП чака покана от Радев за мандат, но иска бюджет

Асен Василев: ДПС изведнъж силно се заинтересува от Комисията по спорт

След продължилата час среща Кирил Петков отново повтори двата приоритета на ПП: Решения за хората, ПП ще бъдат най-предвидимата опозиция, а пък ГЕРБ ще имат лукса да знаят кои политики ще подкрепят. Второ - ще спазват обещанията си.

Асен Василев припомни пред медиите, че днес е последният ден за внасяне на бюджета в парламента от страна на служебния кабинет. Той припомнил това на Румен Радев.

За подкрепа на мандати, от ПП бяха лаконични, че всички разговори ще се водят само в парламента, с всички политическия сили.

Асен Василев: Стигнем ли до мандата, ще е същото

Асен Василев: Стигнем ли до мандата, ще е същото

Проблемите не са решени, Рашидов е фасада