Надявам се, че с нормална бюджета процедура, която стартира през тази година, както и с предвидената актуализация на бюджета в средата на 2022 г. да не се налага такова харчене.

Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос от ПГ на ДПС за това дали ще се продължи фискалната стратегия на ГЕРБ в бюджета или ще се смени стратегията за разпределението на средствата.

Петър Чобанов от ДПС видя в актуализацията на бюджета и разпределението на средствата по "модела на джипката".

Василев обясни на народните представители как са разходвани 9 млрд. лв. по сектори. Това няма нищо общо с новогодишно харчене за покриви, чешмички и т.н., а всички разходи са направени в областта на социалните системи, не са в проекти или в общини, подчерта финансовият министър.

Декемврийският дефицит – от заделени суми по набирателни сметки

Декемврийският дефицит – от заделени суми по набирателни сметки

Правителството е отчело като разход, но е спестило около 3.7 млрд. лева

Преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост все още вървят, обясни Асен Василев в отговор на въпрос от ПГ на ГЕРБ/СДС.

Разговорите по Плана били конкретни и ясни, а от гледна точка на България имаме нужда от повишаване независимостта си от газ, настоя Василев. По думите му това, до което е достигнато, е оптимизация на отпадъците по най-високи технологии, развитие на геотермалната енергия и с комбинация от генериращи мощности да намалим зависимостта от въглища. Има и план заводът за изгаряне на отпадъци да се премести от София край Стара Загора - в Маришкия басейн.

Той обясни, че има конкретен ангажимент за намаляване на емисиите въглероден диоксид от изгарянето на въглища в страната, а не ангажимент да се затварят конкретни мощност или мини.

Той очаква плавно прехвърляне на работни места към новите производства. Постигаме целите за зелената трансформация с базови мощности, с достатъчно сигурност на електроенергийната система, без да се налага ударно затваряне на мините, уточни Асен Василев.

Няма опасност България да загуби пари по Плана за възстановяване

Няма опасност България да загуби пари по Плана за възстановяване

България би могла да поиска плащане през 2022 г.