Нереални са показателите, по които финансовото министерство е изготвило проектобюджета за 2023 година, който в крайна сметка няма да бъде входиран в парламента - надценени разходите и подценени приходите.

В това бе категоричен на брифинг в кулоарите на НС съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев.

"Днес чухме една новина, която за мен е силно притеснителна - че служебният кабинет няма да внесе бюджет в Народното събрание. Това, което те са подготвили, казват, че не искат да го внесат, а ще внесат само закон за удължаване на действието на сегашния бюджет. Това сигнализира за няколко неща. Първо, че текущият бюджет, който по думите на служебния министър ще преизпълни приходите, ще има по-малко разходи и ще има дефицит в рамките на около 3%, е адекватен. И всички тези страхове, които се насаждат за 11 милиарда дефицит за догодина и 16 милиарда дълг са напълно безпочвени", не спести критики той.

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023
Обновена

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023

МФ: Данните за бюджета изглеждали на пръв поглед положителни

"Това, което е изготвено като проектобюджет и няма да бъде внесено, е с приходи, подценени с 4 милиарда лева и с разходна част, увеличена с 11 милиарда лева, която включва и 3 милиарда над текущите планирани капиталови разходи, които бяха безпрецедентни в историята. Ако се отчетат тези 4 милиарда приходи и не се направи това увеличение с 3 милиарда на капиталовата програма, а останем на текущата, догодина дефицитът би бил 2%. Това е реалистичната картина, като в тези 2% са заложени всички политики, приети тази година - и увеличението на пенсиите, и безплатните детски градини, и данъчния кредит за работещите семейства, и увеличението на заплатите на медиците, на учителите, на полицаите, на служителите в българската армия", добави финансовото острие на ПП.

По думите на Василев не е релевантен и аргументът на финансовия министър, че служебен кабинет не може да променя приети от предишното редовно правителство политики, като припомни, че през миналата година той като служебен министър е направил актуализация на фискалната рамка, без да има никакви сподвижници в парламента.

"Отговорното нещо, независимо дали ще бъде сформирано правителство, е служебният кабинет да внесе бюджет, Народното събрание да приеме бюджет, защото кризите не ги интересува дали служебното правителство мисли, че няма право да предлага политики. За съжаление бюджет може да бъде внесен от Министерски съвет, не от народни представители", призова към активност служебната власт Асен Василев.

Всички партии критикуват служебния кабинет за "уж проектобюджет"

Всички партии критикуват служебния кабинет за "уж проектобюджет"

Служебният кабинет ще остави редовен кабинет да пише бюджет 2023