Социологът Юрий Асланов определи изборите за местна власт като „връх на опорочеността на политическото, която се наблюдава от години".

Според него дори и при друго законодателство, положението с купуването на гласове и ударите под кръста не би било по-различно, както и че целият репресивен апарат не би могъл да спре нарушенията.

По думите на Асланов изключително е важно да се разбере коя от политическите партии е спечелила в общественото мнение, като това е по-важно дори и от фактологичната печелба.

Сърцата на пубилката ги спечели ГЕРБ, а фактологично - БСП", посочи социологът, признавайки обаче, че 12 общински съветници за БСП в София е изключитено нисък резултат и тежка загуба.

Според Юрий Асланов най-добре ще проличи, кой печели на местните избори, след изобра на нов управителен съвет и нов председател на Сдружението на общините.

Тези местни избори са решаващи за присъствието на ГЕРБ в политиката на България, тъй като партията се легитимира в реалната власт, коментира Асланов.

В следващия парламент по думите на  социолога обаче нито ГЕРБ, нито БСП ще имат пълно мнозинство и тяхната роля ще бъде ключова, но не поотделно, а заедно - „Ще спечели този, който остави вратата отворена", отбелязва Асланов.

„Реформата в БСП протича, макар и не без съпротива", допълни Асланов и изрази убедеността си, че софийската организация на БСП ще си стъпи на краката след изборната загуба.