"Атака" иска оставката на министри, отговарящи за областите, в които са отправени забележки в доклада на Европейската комисия.

Това каза, цитиран от БТА, лидерът на "Атака" и кандидат-президент Волен Сидеров.

По думите му присъединяването на България към ЕС на 1 януари 2007 година е предопределено по геополитически съображения и независимо кой е премиер на България това щеше да бъде направено на тази дата.

Ако гледаме доклада и това, което не е изпълнено, би трябвало да си отидат няколко министри начело с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, тъй като там са най-големите забележки - не е направена ортофотокарта на земеделските земи, което е задължително за получаване на субсидии, каза Волен Сидеров.

Най-вероятно другата година няма да получим субсидии за селското стопанство, но ще платим членски внос от 630 милиона евро и ще бъдем "на минус" първата година от членството ни, допълни той.

Има сериозни забележки по отношение на вътрешния ред, борбата с организираната престъпност и корупцията и това означава, че министърът на вътрешните работи и правосъдният министър също трябва да си отидат, "а по отношение на корупцията - министърката на държавната политика при бедствия и аварии, тъй като там бяха установени големи кражби", каза лидерът на "Атака".

Като ги преброим, може би една четвърт от министрите са за оставка, което означава, че трябва да се върви към нов кабинет, а най-краткият път към нов кабинет е нов президент, заяви Волен Сидеров.

В коментар на това, че ако страната ни не изпълни стандартите, ЕС си запазва правото да наложи предпазни клаузи, както и да замрази финансовите средства, Волен Сидеров каза, че "влизаме на колене в ЕС, в унизителна поза и няма да получаваме субсидии".

Това ще се отрази на финансовия баланс и очакванията за приходи от еврофондовете няма да бъдат изпълнени, което означава стагнация, и като се добави шоково увеличаване на цените на потребителски стоки и фалит на фирми, заради неизпълнение на евростандартите, 2007-ма година се очертава като много тежка за нацията, смята Волен Сидеров.