Ако президентът смени името на връх Мусала, от партия "Атака" щели да му простят други неща. Това обяви преди консултациите при държавния глава лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Втори след партия АБВ – в първия ден от месеца на политическите консултации, при президента дойде екипът на "Атака", начело с лидера Волен Сидеров и депутатите Десислав Чуколов, Явор Нотев, Станислав Станилов и Магдалена Ташева.

Атакист номер 1 заяви пред медиите, че винаги се питал каква е целта на тези консултации, но не можел да си отговори.

"Ако нашето присъствие и нашите тези и мнения допринесат за това, господин президентът да бъде по-разумен, по-ориентиран към националната ни сигурност и интереси, то значи има смисъл да предлагаме на тези консултации", коментира той.

Сидеров предлага държавният глава да смени името на връх Мусала. От "Атака" са внесли такова искане преди около 2 години и настояват върхът да се нарича "Св. Иван Рилски". "Атака" ще постави темата на консултациите.

Оценка за мандата на Плевнелиев трябвало да дадат тези, които са го издигнали, смята Сидеров. А също и тези, които гласували за него, трябва да кажат дали Плевнелиев си е свършил работата.

Сидеров напомни, че президентът по Конституция няма много изпълнителни правомощия, но има възможността да влияе върху външната политика. Именно в тази сфера Плевнелиев направил много сериозни грешки, свързани с отношенията ни с Русия. "Смятам, че не беше на ниво като държавен глава през цялото време, така че да дава пример за суверенна и национално ориентирана политика.", посочи атакист номер 1.

Сидеров обаче постави въпроса защо ГЕРБ не издигат пак Плевнелиев. Той заподозря, че оценката на герберите е отрицателна, само че не го казвали. "Те носят основната отговорност, че издигнаха този човек", подчерта Сидеров.
"Разговорите тук могат да са само с пожелателен характер. Ако успее да смени името на Мусала, ще му простим други неща", допълни той.

Плевнелиев много харесал „президентските” идеи на АБВ

Плевнелиев много харесал „президентските” идеи на АБВ

Няма системност при промените в закона за МВР, недоволен Румен Петков

По повод факта, че медиите не са допуснати за протоколни кадри за консултациите с "Атака", Сидеров коментира: "АБВ са заснети, рушвет ли са дали?". Атакистът дори бил "за" медиите да присъстват през цялото време, а не само за протоколни кадри.

"Атака" ще издигне Плевнелиев като свой кандидат за президент, защото ГЕРБ се отказали от него. Така Волен Сидеров се пошегува на излизане от Президентството. Консултациите на атакистите с държавния глава продължиха близо 2 часа и половина.

Той споделил идеята си за прекръстване на връх Мусала и очаква да види какво ще направи Плевнелиев.

Обсъдена била темата с блокадата на българо-гръцката граница. "Призовахме президента да сезира Съда на европейските общности, като предварително сметнем вредите, които са нанесени на българските превозвачи, производители от 6-те блокади, извършени от т. нар. гръцки фермери", заяви депутатката Магдалена Ташева, напомняйки за блокадите и през предишни години. Тя нарече действията им "рекет" и "тероризъм" и посочи, че на това трябва да се сложи край. Държавният глава, по думите й, откликнал радушно на това предложение.

Атакистите настояват Плевнелиев да изиска от изпълнителната власт обяснение защо се бави изграждането на съоръжението на българо-турската граница. Това представлявало саботаж на националната сигурност на България, категорична бе Ташева.

Депутатът Явор Нотев обяви, че по време на срещата са поели взаимни ангажименти да поддържат контакт, необходим за разрешаването на проблемите в съдебната система. "Случайното разпределение на делата, неочаквано за мен, се оказа проблем, който много дълбоко президентът познава, информиран е и намира за належащо решаването му", коментира още Нотев.