Васиан Змеев е от 5 години в България, никой за нищо не го е закачал, колко още време трябваше да работи тука необезпокояван. Този въпрос зададе лидерът на ДСБ, част от коалицията ПП/ДБ, Атанас Атанасов в студиото на БТВ. Атанасов е и първият ръководител на контраразузнаването, който е изгонил руски шпиони, припомни самият той.

Ролята на ДАНС досега е била да разпъва чадър над дейността на Васиан и затова Атанасов поиска за втори път оставката на шефа на Агенцията.

Първият път, когато Атанасов му поиска оставката в последната седмица, е заради нарушаването на политическия неутралитет с изявлението контра на критиките на Кирил Петков. Атанасов припомни и че това не се случва за първи път, като заяви и че той е бил политически насърчен да направи това. Атанасов не посочи директно президентството, но намекът му бе ясен.

"Махането на шефа на ДАНС не е реформа", отсече Атанасов, според когото досега правителството е трябвало да започне процедура по отстраняването му. "Това е функция на МС", заяви той.

Атанасов заяви и че принципно поставя въпроса за това как се ръководят службите. По конституция това ръководство е от Министереския съвет и трябва пряко да наблюдава работата им. "На следващото заседание на Комисията за контрол на службите председателят на ДАНС ще бъде изслушан", съобщи Атанасов.

Атанасов: Радев брани като Матросов шефа на ДАНС

Атанасов: Радев брани като Матросов шефа на ДАНС

Очевидно имало много тежка търпимост към руския шпионаж в България

"Руската православна църква е превърната в оръжие на руските служби, известно е, че патриарх Кирил е от службите, а Русия води отдавна хибридна война срещу България. Казусът с Руската църква е изключително тежък скандал и много сериозен провал на българското контраразузнаване.

Атанас Атанасов коментира и инициативата за създаване на комисия по контрол на евросредствата. ПП/ДБ не възразяват на това, тъй като искат прозрачност и контрол.

Той отрече да става въпрос за насочване на евросредства към фирми спонсори на ПП/ДБ, а премиерът обяснил, откъде е дошло напрежението между партньорите в мнозинството в Народното събрание.

"В този списък спонсори на ДСБ няма, не мога да отговарям за спонсорите на други партии."

Атанасов увери, че средствата от ЕС няма да бъдат отпуснати без проверка и контрол.