Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е провел разговор с министър-председателя Николай Денков по отношение на плановете за справедлив преход на въглищните региони, по които за преход към зелена енергия от Европа ще дойдат 1 милиард 706 милиона евро, част от които, заявиха вчера от ГЕРБ, ще отидат в близки до ПП/ДБ фирми.

"Днес подкомисията за контрол на еврофондовете ще я превърнем в комисия. Изреченията, които ни смутиха, и Денков се съгласи в петък на Министерски съвет да го променят са "въз основа на получените инвестиции ключовата дума, които да бъдат подкрепени". Т.е. дава се един индикативен списък на близки или много близки до управляващите фирми, които за нас е странно, че са се появили там. А другото изречение: "формален процес на избор и оценка". Какво значи това? Сега се появяват едни фирми, които кандидатстват за над 3 милиарда лева и пише, че формално ще бъдат избрани. С това не сме съгласни", заяви Борисов.

Соларните паркове откриват ли работни места? Не, но имаме предложения за хиляди мегавата мощност, попита реторично той и добави, че вярва в думите на премиера Денков. Целта е да няма привилегировани фирми, които да са предпоставени, за да спечелят. Освен това въпросната готвена парламентарната комисия критериите за кандидатстване по проекти.

Денков отрича ПП да отклонява пари по ПВУ към свои фирми

Денков отрича ПП да отклонява пари по ПВУ към свои фирми

Премиерът обвини ГЕРБ в лъжа

"Иска ми се да мисля, че това е неволно допусната грешка. И акад. Денков ме увери, че думата формално, тоест тези пари ще отидат в конкретни компании, няма да се случи", оптимист е бившият премиер.

А нямат ли ГЕРБ инструменти да контролират подобни според тях спорни решения, при условие, че са основна сила зад "некоалицията", попита News.bg.

"Подобно управление е уникално в света. Без коалиция, с некоалиция, а в същото време удържайки на толкова яростни атаки... Уникално е. Всеки ден се срещаме с Кирил Петков, всеки ден говорим с министрите и се опитваме да решаваме проблемите. Разбрали сме се, при ротацията правим оценка на всеки един министър и решаваме."

А кога е се подпише "некоалиционно споразумение" между ГЕРБ и ПП/ДБ, което трябваше да се случи още в края на юни, и самият Борисов не знае, като прогрес според него можело да има по въпроса по време парламентарната ваканция преди местния вот.

Сглобката е изключително стабилна, но ГЕРБ с поредна контра на ПП

Сглобката е изключително стабилна, но ГЕРБ с поредна контра на ПП

Заради "донос - бонус" и ДДС-то за хотелите и ресторантьорите