Пред МВР седят две основни задачи: гарантиране на добър обществен ред преди, по време и след изборите, както и ефективно противодействие срещу престъпления спрямо изборното законодателство. Това заяви новият служебен вътрешен министър Атанас Илков по време на церемонията по приемане и даване на поста от бившия вътрешен министър Калин Стоянов.

Давам си сметка в каква сложна обществено-политическа ситуация поемам МВР, което бе във фокуса на цялото общество през последните седмици, заяви Илков и изрази твърдата си позиция, че "с всички служители в МВР, по-голямата част от които познавам от доста време, познавам техния опит, техните качества, възможности, отдаденост и всеотдайност в работата, ще отговорим на обществените очаквания и всички онези тенденции, които бяха тиражирани последните седмици, ще останат в историята".

Новият служебен шеф на МВР благодари за оказаното му доверие и изрази надежда, че заедно с екипа, с който ще продължи да работи, ще оправдаят очакванията към силовото министерство.

От своя страна Калин Стоянов пожела успех на Илкова, като посочи, че той е бил министър единствено на служителите на МВР и българския народ.

Калин Стоянов излиза от МВР с чувство на морален победител

Калин Стоянов излиза от МВР с чувство на морален победител

Като цирк с главен участник Румен Радев определи смяната си

След кратката церемония, която се проведе в сградата на МВР, Атанас Илкова очерта и останалите основни приоритети пред ведомството, а именно:

- Овладяването на всички кризисни ситуации /пожари и бедствени положения/ на територията на страната;

- Противодействието на миграционния натиск - задача, по която работата ще продължи максимално концентрирано и в активно партньорство със съседните държави;

- Пътната безопасност;

- Противодействието на битовата престъпност, както и на производството и разпространението на наркотични вещества.

"Моя отговорност е колегите да получат необходимия комфорт, така че максимално ефективно да изпълняват своите действия. Ще положа всички усилия, няма да допусна никой служител - от най-ниското до най-високото ниво в МВР, да си позволява лукса да неглижира и пренебрегва определени случаи и ситуации, свързани с функционалната компетентност на министерството. Ще бъда безкомпромисен към всеки, който изпълнява служебните си задължения по неприемлив начин, посочи министър Илков и категорично заяви: "Свързан съм само и единствено с Министерството на вътрешните работи повече от 37 години и такъв ще остана - равноотдалечен от всички политически субекти".

Новият служебен вътрешен министър е коментирал, че по отношение на кадровата политика промени ще има само там, където резултатите са незадоволителни.