"Освобождавам поста с високо вдигната глава." С нагласата на морален победител вътрешният министър Калин Стоянов си тръгва от МВР, където днес сдаде поста на Атанас Илков, министър във второто правителство на Димитър Главчев.

Калин Стоянов рапортува, че е работил по правилата, не е участвал в политически интриги, водил тежки битки, не е допуснал ала-бала на изборите.

Именно това, че "не е допуснал ала-бала на изборите" било мотив да бъде сменен - "това не се прощава", по думите на Калин Стоянов. Също така Стоянов заяви в рамките на официалната част от церемонията, че е отстранен, защото не е бил "послушен министър". Осигурявал е комфорт на работещите в системата , но не и на политиците. Той благодари на полицаите за подкрепата да не се допусне намеса на политиците в системата на МВР.

Той обаче не съжалява за стореното - "въпреки цената, която платило цялото му семейство" в последните месеци.

В речта си Стоянов натърти и за безпрецедентната атака от президентската институция по МВР, подчерта обаче, че е убеден, че "моралната победа е за мен" и времето ще докаже това. Към своите противници изпитва съжаление, но не и съчувствие, тъй като рано или късно ще се разбере "кой - кой е".

След церемонията пред журналисти Калин Стоянов продължи с коментарите по адрес на своята смяна, видимо огорчен. "Вчерашният ден беше продължение на цирка, който се разигра в президентската институция с главен герой Румен Радев. Това е първият президент, който погази българската Конституция. Маската падна", бяха думите на Стоянов, почти напълно повтарящи думите на Делян Пеевски само от преди час. Според Калин Стоянов това е намеса в изпълнителната власт кой може и не може да е служебен министър.

"Поздравявам Горица Кожарева, която прояви воля и изнесе публичен урок по достойнство на всички мъже в българската политика. Всяко начало има и край. Искам да благодаря за подкрепата на колегите", добави той.

Пеевски пази място в листите на партията си за уволнения Калин Стоянов

Пеевски пази място в листите на партията си за уволнения Калин Стоянов

Сбирката в Росенец е незаконна, Пеевски обжалва решенията

Калин Стоянов не отговори на въпроси за бъдещето си на политик, но с недомлъвки потвърди за намеренията си. Това е за втори път, като политическите си амбиции за първи път не скри в Министерски съвет, докато все още беше министър. Отново обаче не потвърди ясно дали ще приеме предложението на Делян Пеевски да оглави една от неговите листи. 

"Къде и кога ще ме видите - въпрос на време е. Това ще е място, от което аз ще работя за българските граждани. Ще следвам евроатлантическия път на България", декларира Калин Стоянов.

Александър Маринов: Негласно всички са срещу Пеевски, а Радев - принципно

Александър Маринов: Негласно всички са срещу Пеевски, а Радев - принципно

Любовта между Пеевски и Стоянов избликнала като исландски гейзер