"БСП стигна едва ли не до дъното". Това признание направи социалистът Атанас Мерджанов ден след 48-ия конгрес на столетницата в ефира на Българската национална телевизия (БНТ). „Сега сме с най-малката парламентарна група", продължи с равносметката депутатът от левицата.

Припомняме, че точно на Цветница БСП се събра на конгрес, за да се отправи официално към предстоящите местни избори през есента, но и да промени някои от правилата в устава си.  Мерджанов разкри, че в столетницата ги е страх, защото всяко едно действие в погрешна посока, ще се откаже фатално за бъдещата им политическа съдба.

Въпреки това социалистът е убеден, че БСП няма да се разцепи. "Вчерашното заседание беше ярко потвърждение, че тази политика е лявата алтернатива на днешната власт", се похвали народният представител от БСП и определи приетите вчера решения като ценни, посрещнати с адмирации от "червените" делегати.

"Плакатът беше по същество една провокация, то е дело не на делегати, а на някои от гостите", коментира и трансперантът „Станишев вън от БСП", който се появи по време на националния химн на балкона на зала 1 на НДК точно срещу погледа на бившия лидер на столетницата и настоящ водач на ПЕС.

С оглед на предстоящия местен вот Мерджанов напомни, че БСП има сериозни традиции в местната власт и именно на основата на тях ще организира своите номинации за кметове и общински съветници. „Ние записахме леви политики, които трябва да бъдат въоръжение във всяка една местна власт", разказа социалистът.

По отношение на бъдещите съюзи той отсече, че БСП има нужда от всички свои кадри, които не са я напуснали. „Без интриги БСП ще си взаимодейства с всички леви обекти, които споделят лявата политика. Структурите по места и Националния съвет ще се ръководят от това разбиране - споделяне на лявата политика, на левите стандарти в местната власт", обясни Атанас Мерджанов и напомни, че сега БСП е в коалиция с още 13 леви партии, но трябва да бъде уплътнена. "Съюзите не би трябвало да изглеждат безпринципни", отсече социалистът.

По адрес на АБВ той запита по какъв начин стои вляво при положение, че в момента хората на Георги Първанов са във властта и споделят десни мерки. „Ние няма как да си сътрудничим с тях", заключи Мерджанов.

Той не видя лява политика и в „Движение 21" на Татяна Дончева, като посочи, че внимателно е следил конгреса на  движението, но не му е известно то да е обявило като ляво.  Като за финал Атанас Мерджанов откри „лекарството" за оттласкване от дъното, а именно - „последователна лява политика, искрено насочена към хората и справедливост".