Докато няма насилие, докато няма събиране на въоръжени паравоенни формирования за сваляне на властта, всичко остава в полето и стандартите на Конституцията. Това заяви пред БНТ преподавателят по Конституционно право в Софийския университет доц. Атанас Славов.

Трябва да има политически алтернативи, които гражданите свободно да избират. Протестите са символ на скъсаната връзка между управляващи и граждани, изтъкна доц. Славов. Основният протест е насочен срещу усещането за безнаказаност на хората, които упражняват власт, и обслужването на олигархични интереси, посочи той.

По думите му управляващите дали заявка за втори кабинет с нов премиер в рамките на този парламент. Този кабинет би могъл да бъде облечен във всякакви общоприемливи фрази. Ако мнозинството в Народното събрание реши правителството да остане до край, може да го направи, но политическата цена ще е много висока за тях, а за държава е още по-висока, предупреди доц. Атанас Славов.

Протестът е много шарен политически, но това са може би първите протести, които са чисто идеологически, каза той и допълни, че целта на протеста е искане на по-добро управление.

Атанас Славов не е привърженик на президентската република като форма на управление особено на държави с крехка демократична традиция. "Въвеждането на президентско управление води до засилване на авторитарните тенденции", каза още той.