В интервю за Би Ти Ви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов категорично заяви, че изпращането на български военни в Украйна никога не е било обсъждано, нито при предишното политическо правителство, още по-малко сега - при служебното правителство.

Министър Запрянов напомни, че съгласно Конституцията, правителството няма правомощия да изпраща войски където и да е. "Служебното правителство изпълнява решенията на българския парламент, а те са: ние участваме в подготовката на украинските военни сили извън територията на Украйна", допълни той.

Миналата седмица София беше домакин на Парламентарната асамблея на НАТО, като фокусът на форума беше войната в Украйна. "Фокусът беше върху помощта, която страните от НАТО трябва да продължат да оказват на Украйна. Страната е жертва на агресия от страна на Русия", коментира Запрянов.

Главчев вижда членството ни в НАТО като гаранция за сигурността на страната

Главчев вижда членството ни в НАТО като гаранция за сигурността на страната

България остава твърдо ангажирана с подкрепата за Украйна

Министърът подчерта, че асамблеята се провежда в навечерието на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. На форума в София беше дискутирано Украйна да може да обстрелва легитимни военни цели на руска територия с предоставената от съюзниците военна помощ, тема, по която страните в Алианса остават разделени.

"По отношение на нашата помощ за Украйна ние се придържаме към Устава на ООН, а и всичко, което сме изпратили, има отбранителен характер. Ние изпращаме техника за поразяване на цели", уточни Запрянов.

Той коментира и изявлението на президента Румен Радев, че всички страни от НАТО са замесени във военния конфликт между Русия и Украйна. "Не, това не е вярно, не кореспондира с Устава на ООН - помощта няма характер на пряко участие в конфликта. В момента по света има 53 военни конфликта - ако използваме тази логика, всеки, който помага на някого в такъв конфликт, е част от него", заяви министърът.

Не се обсъжда повече присъствие на НАТО у нас

Не се обсъжда повече присъствие на НАТО у нас

Главчев определи темата за изпращането на български войници в Украйна като хибридна атака и дезинформация