"Членството ни в НАТО е цивилизационен избор, това е гаранция за сигурност. То послужи за вдъхновение и мотивация на поколения българи, също така бе мощен стимул за важни реформи и допринесе за развитието на мира и просперитета в страната." Това заяви днес служебният министър-председател Димитър Главчев по време на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

"НАТО остава неизменен гарант за нашата сигурност и просперитет. В лицето на руската агресия срещу Украйна, трябва да останем силно ангажирани с подкрепа за Киев. Очакваме да се обърне внимание и на Западните Балкани. Украйна се превърна в защитник на цяла Европа и споделените ни демократични ценности. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. Чрез седем решения на НС предоставихме широк набор от помощ на Украйна - политическа, военна, хуманитарна и за възстановяване", заяви премиерът.

Историческо постижение е запазване на мира в продължение на 75 години. Нуждаем се от присъствие на НАТО в региона. Целта на Русия е да ерозира европейската сигурност, затова военният алианс трябва да продължи да изпраща ясно и силно възпиращо послание срещу всякакви агресивни действия към уязвимите партньори, посочи още Димитър Главчев, като призовава за внимание към Черноморския регион и Западните Балкани, предвид стратегическото им значение за евроатлантическата сигурност.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България

Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за срещата на върха на НАТО в САЩ

"На Срещата на върха във Вашингтон ще бъдат приети решения, които ще затвърдят способността на алианса да отбранява всеки сантиметър от съюзническата територия и да възпира всеки потенциален агресор. Очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим, дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който да е финансово обезпечен. Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещо членство на страната в НАТО", заяви Главчев.

Той коментира и факта, че пролетното издание на Парламентарната асамблея е у нас: "Тази сесия е особено важна и защото и колеги от Швеция вземат участие като пълноправни членове. Процесът на разширяване допринася за укрепване на евроатлантическата зона на сигурност. Наложително е постоянното укрепване на противопоставянето на всички заплахи - както на дезинформацията, така и хибридните такива."

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

Работим по създаването на многонационален дивизионен щаб на НАТО в България

Това заяви военният министър Атанас Запрянов по време на пролетната сесия на НАТО