Всички държави членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна - чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка. Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с швейцарския президент, съобщава bTV.

По негови думи вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие.

По повод уверението на служебния премиер Димитър Главчев, че темата за изпращането на български военни в Украйна не съществува, държавният глава отвърна, че няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе такова решение, ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия.

"Ние нали сме член на НАТО, нали има член 5-ти? Това няма какво да го обсъждаме", коментира Радев чл. 5 в контекста на "ако някоя друга държава провокира пряк сблъсък с Русия", а предпоставки в тази посока той вижда в "реторика и действия, които напоследък ескалират".

Според него призиви страните от НАТО да отменят ограничението за използването от Украйна на оръжия за нанасяне на удари по руски военни цели, дават основание на Русия да отговори.

"Време е българските политици да си отворят широко затворените очи и да положат усилия за по-бързото прекратяване на тази война и намиране на пътища за мир, основани на международното право, а не само да повтарят тези, които не са им съвсем ясни", настоя Радев.

Държавният глава призова за здрав разум и подчерта, че не цели да плаши никого. По думите му, ако нещо не е ясно за българските политици, те могат да се допитат до експерти за решенията, които взимат във връзка с войната. "Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, вземат решения за изпращане на оръжия, и решения, които могат да доведат до риск за живота на други хора", добави президентът.

Отправи и предизвикателство - "Ако някои наши политици са много напористи в тези свои решения, нека преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, ще воюват за България."

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Столтенберг поиска повече НАТО и отговорна помощ за Украйна

Съюзът да се договори за по-голяма роля за помощ за Украйна, предлага генералният секретар на НАТО

В Берн президентът се срещна с швейцарския си колега Виола Амхерд. Той поздрави Швейцария за инициативата да организира международна конференция, на която да се търси формулата за мир в Украйна, но изрази скептицизъм в успеха на това начинание в отсъствието на Русия.

Радев посочи, че България ще участва на конференцията, но решението за това кой ще я представлява, е на служебния кабинет.

"Това е една изключително важна първа стъпка - да се говори не само за оръжие, за подготовка и победа, а и за мир. И аз поздравявам президента на Швейцария за тази важна стъпка напред, но и двамата споделихме, че не сме оптимисти, защото без другата страна не можем да очакваме практически резултати", коментира той.

Според него е много важно дали ще има повече държави - най-вече глобалният юг и Южна Америка. Важно по негови думи е какви отговори ще дойдат от Китай, Република Южна Африка, Саудитска Арабия, Бразилия.

Радев отрече да е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента е на посещение в София. Той обясни, че визитите му в Унгария и Швейцария били съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в нашата столица.

Президентът изрази надежда да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

Не се обсъжда повече присъствие на НАТО у нас

Не се обсъжда повече присъствие на НАТО у нас

Главчев определи темата за изпращането на български войници в Украйна като хибридна атака и дезинформация