С новата обществена поръчка за ремонт на руските бомбардировачи СУ-25, обявена от Министерството на отбраната, България реално отказва да изпълни и решенията от последната среща на върха на НАТО, алармират от Атлантическия съвет.

"Едно от решенията ѝ бе страните от Алианса да спрат да поддържат руска и съветска техника. Абсурдно е да ремонтираш оръжията си при този, който те е обявил за враг. В последната версия на военната си доктрина Москва разглежда НАТО като неприятел, тоест и България" - се казва в позиция, публикувана на Фейсбук страницата на Атлантическия съвет.

Процедурата е започнала с Решение №108, от 17 август тази година, но официално бе обявена вчера.

Военни експерти, цитирани от faktor.bg, посочват, че поръчката е твърде смущаваща, не само заради бламирането на препоръката на НАТО армиите на страните-членки да спрат поддържането на руска военна техника. Няма обяснение, защо за участие в конкурса се канят само Русия и Беларус, като се изключва Украйна, която също има капацитет да извърши ремонта. Още повече, че Украйна е партньор на НАТО и иска да стане член на Алианса.

Важният въпрос пред българската отбрана е дали точно ремонтът на СУ-25 е първият приоритет на ВВС, при все че не е решен проблемът с ерполисингът и охраната на въздушното ни пространство, което е по-вероятна и важна мисия, подчертават експертите.