Аутомотив секторът е най-големият частен инвеститор в научноизследователската и развойна дейност. Това е най-бързо развиващият се отрасъл, който достигна 10-12% от БВП. С тези темпове след 5 г ще достигне 20%.

Това заяви президентът Румен Радев, който откри конференцията "Аутомотив и мобилити форум", цитиран от "24 часа".

В сектора има 70 хил. работни места и догодина ще стигнат 1/4 от индустриалните работни места. От 10 автомобила, произведени в Европа, в 9 от тях има компоненти, произведени в България. 80% от сензорите в Европа се произвеждат тук, изтъкна президентът.

Докато в Европа по време на пандемията се затваряха работни места, автомобилният сектор в България не само оцеля, а не загуби нито един служител. "И тук трябва да почертаем ролята на държавата, която оценява този сектор", каза президентът.

Според него страната ни работи недостатъчно за промотиране на успехите ни навън.

"Все още не се знае какъв огромен потенциал имаме, но се надявам, че с амбициите на новото правителство ще се разгърне една мащабна информационна кампания", каза Радев.

Държавният глава не премълча, че бизнесът се среща и с други нерешени проблеми - съдебната система, високото ниво на бюрокрация и нуждата от довеждаща инфраструктура.

Най-важният фактор за развитието на България са хората, които произвеждат и предлагат нови водещи идеи. Те са причината да имаме голям потенциал в развитието на електрониката, изкуствения интелект, софтуер.

Ние сме на трето място в света по брой на ИТ специалисти на глава на населението, имаме устойчива стартъп екосистема, преди месец тук беше открит научния институт "Инсайт", отбеляза президентът. Той спомена и челните места по международните олимпиади, които заемат българските ученици по природоматематически науки заедно със САЩ, Русия, Китай.