Комитетът по наблюдение на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" одобри продължение на популярната схема „Аз мога", съобщи „Дарик". Името й е „Аз мога повече" и ще стартира до 3 месеца, като стойността й е 50 млн. лв.

Схемата „Аз мога повече" ще обхване общо 65 хиляди лица, като 40 хиляди ще се обучават по ключови компетенции, а 25 хиляди ще имат право на ваучер за професионално обучение.

Министър Тотю Младенов заяви, че ще се въведат ограничения за обучението по професии, свързани с обществената сигурност и отбраната, услугите на дома, религията, селско, горско и рибно стопанство.

За да се насърчи трудовата мобилност на хората, започва схемата „По-близо до работа", която ще осигури пари за транспорт на 9200 лица, които искат да работят извън селището, в което живеят.

Две от мерки са насочени към работодателите, които искат да създадат по-здравословни условия на труд и да въведат иновации.

Комитетът одобри осем нови мерки, насочени към пазара на труда, на стойност над 247 млн. лв.. Социалният министър Тотю Младенов обясни, че очакваният от тях ефект е през следващата година нивото на безработицата да не надвиши планираните 9,4%.