Министърът без портфейл Божидар Димитров, съвместно с външно министерство да представят пред депутатите дългосрочна стратегия за защита на правата и законните свободи на българите в чужбина.

Това становище прие Парламентарната комисия по правата на човека след като повече от час изслушва Божидар Димитров за тормоза на Македония върху български граждани.

Стратегията обаче ще бъде готова след като 41-вия парламент приеме Закона за българските общности в чужбина, какъвто закон в момента няма.

Божидар Димитров бе категоричен, че правителството ще защитава правата на българските граждани, съобразно конституцията ни.

Друг въпрос е какво ще правим с Македония. Тя е друг случай, посочи министърът без портфейл.

Той изтъкна, че до сега българската държава е била много мека към Македония.
Ние се държим с Македония като със сестриче. Само че, сестричето порасна. Македония вече е на 20 години и малкото сестриче се превърна в К. (министърът остави на медиите да се сетят какво е това, б.р.), заяви Божидар Димитров.

Ние подкрепяме не Македония, а македонските усилия да се доближи до европейските критерии за членство, каза още той.

Пред депутатите от комисията той обясни как Македония репресира българите. Създава се дискомфорт, по думите на министъра, за гражданите с българско самосъзнание на територията на Македония.

Като пример той посочи редица българи, които получават ефективни присъди без да са извършили реално престъпление. Последният случай е със Спаска Митрова.

Нито една жена в Македония не е осъдена на ефективен затвор. Тя е осъдена, защото е българка, подчерта министър Божидар Димитров.

Убеден съм, че и за наркобос не се изпращат 20 полицаи. С тези думи той коментира зрелищната акция, при която бе арестувана българката.

Според него при ареста й е търсена демонстрация, която да служи за назидание на тези македонски граждани, които се чувстват българи.

Божидар Димитров е категоричен, че случаят със Спаска Митрова е хуманитарен, но тя не е получила подкрепа от хуманитарните организации в Македония.

Два месеца молбата й за помилване не може да стигне от Гевгелия до Скопие до президентската администрация.

Божидар Димитров обясни, че във Военномедицинска академия имат възможност да започнат да лекуват Спаска Митрова, ако тя си дойде в България. Припомняме, че жената има рак на двете гърди.

Димитров посочи и друг начин на терор от страна на Македония. Това са така наречените информативни процеси.

В полицейските участъци в Македония се привикват обикновено македонски студенти, учащи в България. Там те са разпитвани за връзките им с България и българите, разпитвани са дали са се срещали с Божидар Димитров и Красимир Каракачанов.

Според министъра без портфейл полицията ги вербува да доносничат срещу България.

Уволняват се българи повсеместно от държавни учреждения, каза Димитров. Това е друг вид наказание за тези, които имат българско самосъзнание.

Полицията изнудва директорите на частни фирми да уволняват българските си служители.