Само стопанствата, които развъждат и отглеждат животни и продават с търговска цел, личните стопанства, чиято продукция е само за лична употреба, са изключени от предложението на Агенцията по храните за криминализиране на отглеждането на животни в нерегистриран обект, коментира пред БТВ д-р Александра Митева, експерт от БАБХ.

Тя обясни, че има много примери, в които малки лични стопанства са с по 500-600 птици, а в лично стопанство за собствени нужди могат да се отглеждат до 50 кокошки. 

Стопанство, което продава продукция, трябва да бъде регламентирано официално контролирано, защото е риск от разпространение на заболявания. "Имаме много огнища в тип заден двор с 500-600 кокошки", добави Митева. С тази мярка БАБХ иска да създаде нормална атмосфера на бизнеса с животни.

Дончева вижда неграмотност, невежество и агресивност като белег на управлението

Дончева вижда неграмотност, невежество и агресивност като белег на управлението

Тя определя Горанов като отмъстителен и злобен човек, не и велик финансист

"Според мен не е имало и няма птичи грип в цялата страната. Целта е да се унищожат дребните производители и това е политика за регулиране на пазара", обясни Надежда Михайлова от хасковското с. Малево, която отглежда кокошки за лична консумация.

"Аз продължавам да храня моите деца и внуци с екологично чисти неща. Против съм отровите, които се продават в търговската мрежа", коментира Михайлова и допълни, че не вярва на лабораториите в България.

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

БАБХ засилва контрола заради огнищата на птичи грип

Масово проверяват птицевъдните обекти в страната