Към този момент България и някои други държави-членки нямат възможност да се възползват пълноценно от важни системи на ЕС, а същевременно страни като България ежедневно обезпечават сигурността по една от най-важните и чувствителни граници на ЕС.

Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“ на ЕС, който се провежда в Люксембург. Като конкретен пример тя посочи Визовата информационна система (ВИС) на ЕС, която страната ни не ползва в пълнота, тъй като не издава шенгенски визи.

По думите й всички трябва да можем да ползваме пълноценно новата централизирана система „Вход/изход“ на ЕС, която се изгражда в момента.

Новата системата, която се разработва като част от пакета „Интелигентни граници“ за повече сигурност по външната граница и на територията на ЕС, ще служи за засилване на граничния контрол и ускоряване на времето за извършване на проверки.

Оценката на Бъчварова е, че новата система е едно добро решение за оптимално събиране и обмен на информация и е предпоставка за по-ефективна борба срещу организираната престъпност и тероризма.

Министър Бъчварова проведе и двустранна среща с министъра по миграцията на Великобритания Джеймс Брокеншайър.

Двамата обсъдиха прилагането на Изявлението „ЕС и Турция“, отражението му върху развитието на  миграционните процеси на Балканите и бъдещето на Общата европейска система за убежище. Министър Бъчварова и министър Брокеншайър обсъдиха и мерките за борба с каналджийството и засилването на обмена на информация относно цялата верига на трафикантските мрежи.

Съветът на вътрешните министри на ЕС продължава с дискусия относно бъдещите реформи в Общата европейска система за убежище и развитието на политиката на Съюза в областта на легалната миграция.