В момента, който и да е на власт, ще понася критики. Това заяви пред БНТ депутатът от ИТН Станислав Балабанов.

Опитваме се да балансираме, коментира той по повод последните сблъсъци между властта и президента. Всички искаме максимално да защитим националния интерес, подчерта Балабанов.

Отношенията между Дондуков 1 и 2 в най-ниската точка

Отношенията между Дондуков 1 и 2 в най-ниската точка

Асен Василев: Българският интерес не е да отидем на килимчето и да молим

Володимир Зеленски не е поискал от нас оръжие. Поискал е ремонт на оръжия. Не виждам как България ще бъде въвлечена във война, изтъкна депутатът.

В една такава ситуация всеки трябва да избере страна, заяви той. Мирните преговори са единственият изход от тази ситуация, подчерта Балабанов. По мнението му е грешка, че БСП не са изпратили пратеник (на Висшия съдебен съвет - б.р.) в Украйна. България трябва да има конкретна позиция, категоричен бе народният представител.

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

ВСС отказа български магистрати да разследват в Украйна

То бе прието единодушно

Обхватът на помощта трябва да е по-голям, по думите му. Темата ще бъде обсъдена утре вечер на коалиционен съвет. Той смята, че посещението в Украйна е било необходимо.

Не е държавническо да се клати управлението, заяви Станислав Балабанов. Северна Македония влошава отношенията с България, по думите му. ИТН няма да отстъпи за РСМ.

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Виж резултати

Да 61.6%

Да, а не трябва 15.3%

Не, писна ми 11.0%

Не, всичко е наред 10.4%

Нямам мнение 1.7%

Припомняме, че БСП от самото начало на войната заявява, че БСП няма да подкрепи правителството да предостави оръжие за Украйна.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в качеството си на министър на икономиката няколкократно увери, че България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия.

Останалите политически формации в коалицията подкрепят решението да се окаже военно-техническа помощ на Украйна, като предложението първо бе внесено от "Демократична България" и то директно в парламента.

От "Има такъв народ" ясно казаха позиция едва след като лидерът им Слави Трифонов го обяви в пост във фейсбук, а от "Продължаваме промяната", след като две и дори три седмици забавяха разглеждането на точката във външна комисия заявиха намерение да подкрепят гласуването в пленарна зала, но всеки депутат да гласува по съвет. Тонът на лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев обаче и след това решение стана по-категоричен. Премиерът Кирил Петков дори заведе делегация на посещение в Киев, за която свой представител не излъчи единствено БСП.

На 1 май се очакваше има четвърти коалиционен съвет, който да обсъжда темата за оръжие за Украйна след три неуспеха да се постигне консенсус. След като на 30 април вицепремиерът Асен Василев даде заявката, че в коалицията решенията се взимат с мнозинство, БСП има правото да вземе решението да излезе от коалицията, както бяха заявили по-рано, но на 1 май дадоха заден. Решението ще бъде взето от върховния законодателен орган у нас, чийто решения са задължителни за изпълнителната власт, коалиционният съвет явно се е отложил.

По информация на news.bg все пак коалиционен съвет ще има утре, 3 май.

Междувременно продължава да има напрежение между кабинета "Петков" и президента Румен Радев, отношенията между двете администрации, които се помещават в сградите една срещу друга на столичния бул. "Дондуков", са в най-ниската си точка.