В момента отношенията между Дондуков 1 и 2 са на най-ниската си точка. Това призна в студиото на Нова телевизия финансовият министър Асен Василев. "Радев е в правото си да изразява позиция, ние също имаме такова право. Това е нормален дебат. Не е нормално да кажем, че българският интерес е функция на нечии чужд интерес. Това трябва да спре", заяви обаче Василев, допълвайки тезата си от преди няколко дни, че позицията на Румен Радев за предоставяне на помощ за Украйна е позорна. На неговата реплика президентът отговори от Испания с думите, че е цинично да се приема поскъпването на цената на природния газ като нормално в най-бедната страна от Европейския съюз.

Василев започва „дискусия“ с Радев: Позицията му за Украйна е позорна

Василев започва „дискусия“ с Радев: Позицията му за Украйна е позорна

Никой не иска да води война, но ако някой ни обяви война, трябва да е готов за нашия ответен удар

Асен Василев отрече правителството да не отчита, че има проблем в енергетиката и с инфлацията. Напротив - не само отчита това, но и работи за неговото преодоляване. Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, увери Василев и обясни, че се работи на база договорите, които има към момента "Булгаргаз". Това, което се опитваме да направим, е да започнем да си получаваме азерския газ по оригиналния договор. Ако това стане, даже може да има и намаление на цената", каза Василев.

"Президентът има ясно зададени конституционно правомощия, в които не влизат икономическите политики на държавата. Добре е да има мнение, то да е информирано мнение и да го споделя директно, а не през медиите. Не е прекратена комуникацията. Но това, което се прави като изявление, не помага", каза Василев.

Радев пита чии интереси обслужва кабинета "Петков"

Радев пита чии интереси обслужва кабинета "Петков"

Спирането на доставките на газ за него ще бъде истински тест за европейската солидарност

На въпрос докъде ще се стигне с напрежението между Дондуков 1 и 2 и дали няма да се повтори сценария от отношенията Борисов - Радев, Асен Василев коментира, че се надява на "формиране на общ български интерес". Него пък формулира като "независимост, свобода на избор и да си направим сметката, че българските граждани и българските фирми да са добре". "Българският интерес не е да отидем на килимчето и да молим "моля, не прави това, това е подлизурство", посочи Василев и му се наложи да уточни, че визира случаите, когато Борисов е ходил при Путин и е чакал за среща по 7 часа и "му подаряваше кученца".

Това сега няма да се случи, отсече Асен Василев.

По думите му правителството е стабилно. Асен Василев не показа особено притеснение от възможността БСП да напусне коалицията заради евентуалното одобрение на военно-техническа помощ за Украйна. "Тяхно право е да излязат от правителството", заяви Василев и посочи, че решението така или иначе ще се вземе от парламента.

Петков: Вярвам, че Нинова няма да напусне коалицията

Петков: Вярвам, че Нинова няма да напусне коалицията

Той смята също, че след решението на НС страната ни ще предостави военна помощ на Украйна

"Прогнозираха първо, че въобще няма да се състави правителство. Ние минахме през най-разнообразни кризи и все още сме тук", каза още финансовият министър. "Надявам се както с президента, така и между коалиционните партньори да се намери общ език в името на българския интерес", допълни той.

Като "оплаквачки", определи вицепремиерът Василев критиките на ГЕРБ, подчертавайки, че за първите три месеца на годината икономиката расте, въпреки всички социални мерки и плащания, бюджетът е на излишък, постъпленията не спират. "Грижим се за българските граждани и бизнесът работи".

Борисов: България е застрашена от Петков и компания, не от енергийна криза

Борисов: България е застрашена от Петков и компания, не от енергийна криза

По думите му България е 100% диверсифицирана