БСП ще напусне коалицията, ако Министерският съвет реши да се изнася оръжие и боеприпаси за Украйна. Това заяви в Първенец министърът на икономиката и индустрията и вицепремиер Корнелия Нинова, цитирана от БНТ.

Тя настоя да се изчака, за да се види какво ще се гласува.

"Има всякакви спекулации в момента, че реално се изнася, отново потвърждавам - един патрон не е изнесен за Украйна. Изнасяме оръжие за 50 до 60 държави, но всички са с краен потребител тези държави", категорична бе Нинова.

В Първенец тя посети зеленчуковата борса, където отбеляза, че българското производство е изключително важно, особено с увеличаването на цените.

По нейни думи в следващите години може би ще има проблем с продоволствието и хранителните вериги и затова трябва да се заложи политика.

БСП остава категорична: „Не“ за износа на оръжие за Украйна

БСП остава категорична: „Не“ за износа на оръжие за Украйна

Искаме мир, увери Корнелия Нинова, важен бил националният ни интерес

Предлагаме в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 милиона, посочи Нинова.

Тя обясни, че хората се оплакват от високата за цена на тока, като мярката на правителството е да продължи подкрепата за 300 лева на мегаватчас.

Нинова заяви и че би предложила държавна помощ под формата на торове. Голямата цел по нейни думи е да подпомогнем родното производство на плодове, зеленчуци, мляко и месо.

Чукат ли предсрочните избори на вратата?

Чукат ли предсрочните избори на вратата?

Ако си представим, че кабинетът "Петков" има потенциал да изкара пълен мандат, трябва да е ясно, че темата "Украйна" ще го съпътства през цялото време

анкета

Задават ли се пак предсрочни избори?

Виж резултати

Да 61.6%

Да, а не трябва 15.3%

Не, писна ми 11.0%

Не, всичко е наред 10.4%

Нямам мнение 1.7%

Вицепремиерът е на мнение, че газ ще се гарантира, като въпросът е каква ще е цената.

Желанието е да се замрази цената на газа такава, каквато е в момента по договор с "Газпром", а разликата от увеличаването на цената да се поеме от държавата, обясни тя.

Според Нинова такова искане е разумно, възможно и ефективно и даде резултат да не се оскъпява стоката и да не става все по-неконкурентно способна, нулево ДДС върху плодове и зеленчуци.

Петков "за" военна помощ за Украйна, но не се прави на най-смелия в коалицията

Петков "за" военна помощ за Украйна, но не се прави на най-смелия в коалицията

Премиерът се надява БСП и ДБ да намерят общ език