Това правителство много пъти ясно е казвало, че ние осъждаме агресията на Русия. Това заяви пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков по отношение на войната в Украйна.

Той бе категоричен, че мястото на Украйна е в Европейския съюз - това е тяхната сигурност.

"Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни червени линии, и моята задача не е да се правя на най-смелият", обясни Петков.

Той заяви, че ще покани ДБ и БСП на посещение в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение, отколкото когато е там.

Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена, отбеляза той и изрази надежда БСП и ДБ да намерят общ език, като "Продължаваме промяната" ще бъде лидер в този диалог.

ДБ не слага ултиматуми за оръжието за Украйна, но ще обмисли участието си в коалицията

ДБ не слага ултиматуми за оръжието за Украйна, но ще обмисли участието си в коалицията

Има "очевидно" протакане въпросът с изпращането на оръжие да се разгледа по същество в парламента

По думи на премиера се случват доста добри общи решения, но светлината на прожекторите не ги фокусира.

Според него казусът с БНБ е бил добър пример. Когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция, посочи Петков и допълни, че това е бил добър урок.

"Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин в сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", категоричен е Петков.

Той настоя тримата коалиционни партньори на ПП да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически, отбеляза премиерът.

ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

ПП ще гласуват по съвест за оръжията за Украйна

В Украйна имаме моряци, припомни Андрей Гюров

Относно споровете по темата за парите за пътищата Петков заяви: Ако ги бяхме раздали със затворени очи на 8 фирми тези 1,1 милиарда, щяхме да повторим начина за разплащане на ГЕРБ и пак щяхме да имаме 3000 дупки по пътищата.

Според него обаче сега се стигнало до разумно решение.

Премиерът отрече парите за пътища да са станали заложник на решението за БНБ. "За мен главният банкер на България трябва да е с най-високата репутация, която може да бъде. Тук не става въпрос за сделки. Имаме задължение да намери най-добрия банкер, около който всички да се обединим, да направим най-добрите пътища, да го направим по най-прозрачният начин. Нашата работа като държавни служители в момента е даване, даване, даване", изтъкна той.

По негови думи Каримански е много добър банкер, който би бил много добър за Световната банка. За централния банкер на България обаче критерият трябвало да бъде още по-висок и цялата коалиция да се обедини около него.

Той заяви, че засега не са издигнати други имена за поста.

Относно икономическите въпроси Петков предупреди, че трябва да се внимава по въпроса с премахване на ДДС. Много лесно падат данъците и много трудно се качват нагоре, отбеляза той.

Кулеба си тръгва разочарован от България

Кулеба си тръгва разочарован от България

От украинската делегация все пак благодарят на българите, помагащи на украинците