"Борисов, лъжеш. България не изнася оръжие нито за Украйна, нито за Русия. Ако изнасяше, едва ли сега натискът върху правителството от външни сили щеше да е толкова голям".

Тези думи на вицепремиера и министър на икономиката Корнелия Нинова в отговор на твърденията на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че и сега България изнася оръжие за Украйна цитираха от пресцентъра на БСП. 

Борисов смята, че България и сега изнася оръжия за Украйна, но не дава доказателства

Борисов смята, че България и сега изнася оръжия за Украйна, но не дава доказателства

Смята, че парламентът може да одобри военна помощ за Украйна

Припомняме, от парламентарната трибуна на 1 април 2022 г. Нинова заяви, че България изнася оръжия за около 60 страни, но нито един износ (на въоръжение или на стоки с възможна двойна употреба - б.р.) от 2015 г. не е за Украйна. БСП няма да позволи България да бъде намесена във война чрез предоставяне на оръжия за Украйна, увери Нинова.

"Едва ли външният министър на Украйна щеше да стои два дни в парламента и да чака решение за износ на оръжия. И как точно се изнася оръжие неофициално? Това да не са ти пуканки. Всъщност ти тези "неофициалните" потоци ги разбираш по-добре. Да, заводите работят, но не за Русия или Украйна. Нали си голям международник", заяви Нинова.

Русия предупреди официално САЩ срещу износа на оръжие за Украйна

Русия предупреди официално САЩ срещу износа на оръжие за Украйна

Това заяви руският посланик във Вашингтон

Тя препоръча бившият презиер да заяви на правителствата на Германия, Великобритания, Италия, Испания, Алжир, Индия и още над 50 държави, че няма да продаваме на техните армии.

"Кажи им: докато аз управлявах ви продавахме, но сега няма, защото не съм аз на власт. Или предложи да затворим заводите и да ликвидираме тази индустрия. И къде видя товарителници за Украйна? За другите може да е простено да говорят глупости, но ти си бил министър-председател", се казва в съобщението, което цитира думите на Нинова.

Според нея бившият премиер би трябвало да знае що е то сертификат за краен потребител.

"Покажи поне един за Украйна. Не можеш, защото няма такъв. И как пък поне за най-светлите християнски празници, първите мъже в държавата не спряха да говорят само за оръжия. Как пък една дума не ви се откъсна за цени, инфлация, доходи, бедност, данъци, акцизи. Загрижили се за световния ред, без грам грижа за собствения си народ", каза Корнелия Нинова.