Първо искам да защитя правата на българския народ, българските граждани да спят спокойно. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

Единственото, което ме интересува и на първо място, е правата на българските граждани, настоя Борисов.

Аз помня какво стана в Харманли, когато всичко горя, акцентира премиерът.

Борисов обяснявал и географията на колегите в Брюксел

Борисов обяснявал и географията на колегите в Брюксел

Премиерът е недоволен, че разискванията отново започват от А

Той обаче беше категоричен, че ще проявяваме солидарност към бежанците. Тези, които бягат от война, децата, жените - трябва да проявим солидарност, посочи министър-председателят. После да се приберат, когато всичко е спокойно в техните държави, пожела Борисов.

Икономическите мигранти обаче са нещо съвсем различно, отбеляза той. Борисов беше категоричен: да отиват там където ги искат. "Ние нямаме нужда сега от тях", обясни премиерът и добави, че Ирландия е проявила интерес към икономическите мигранти.

Не се иска допълнително финансово участие на България, стана ясно от думите му. Ние си внасяме нашата част. В Европейската комисия има достатъчно пари, успокой Борисов.

Борисов не е следил вота на недоверие. На въпрос дали е следял събитията за вота в НС, той отговори, че е спокоен, защото, ако вотът беше минал, журналистите нямало да питат за мигрантите.

Кабинетът Борисов 3 оцеля
Обновена

Кабинетът Борисов 3 оцеля

Вторият вот на недоверие, внесен от БСП, не мина

Вие нямаше да ме питате за споразумението снощи, а за вота. Ако беше минал вота нямаше да сме тук, отсече Борисов. Така започнахме европедседателството и така искаха да го завършат, нападна левицата той.

"Много им е криво, че всички отчетоха, че дори организационно, което най ме е притеснявало, се справихме перфектно", настоя премиерът. Близо 2 млрд повече в новата финансова рамка на ЕС са постигнати на срещите, а от 25% външният дълг паднал на 24%.

Банковият съюз и чакалнята на еврозоната трябва да станат в един ден, категоричен е Борисов. Готови сме за Банковия съюз, но в един ден заедно с чакалнята на еврозоната.