Продължителни и тежки са били преговорите в Брюксел за решаване на проблема с мигрантите, сподели премиерът Бойко Борисов пред журналисти в европейската столица.

До 6 сутринта българско време продължили обсъжданията, посочи Борисов. Разочарован съм от начин, по който се получават нещата - срещи на посланици, работни групи, МВР, ДАНС, изтъкна Борисов и обясни, че целта тогава е била специалистите с всички детайли, зачитайки и женевски конвенции и морско право и всички до сега приети от съвета конвенции, да се подготвят и внесат.

Сега всичко започвало отначало от премиерите.

Българите да спят спокойно, иска Борисов

Българите да спят спокойно, иска Борисов

Премиерът спокоен за вота на недоверие

"Всичко, което е правено от всички тези органи легитимни, всичко това сега се затваря и започваме отначало от премиерите", негодува Борисов и добави, че все пак всички премиери са с различна професия.

"И започваме от А до Я наново да пишем, да предлагаме неща", ядоса се премиерът.

Той обаче изтъкна, че е доволен, тъй като се предлагат неща, които България отдавна е предлагала.

"Не случайно в заключението е написано, че се отчитат успехите на България, отчита се огромната работа, която е свършена и на практика накрая приехме нещо, които ние сме го предложили много отдавана", похвали се министър-председателят.

В това отношение съм доволен, но не разбирам защо е необходимо при липсата на криза, с такъв огромен драматизъм, до 6 часа сутринта да се разисква, сподели Борисов.

Всичките ни изводи били потвърдени, обясни Бойко Борисов. Първо повече пари и още повече засилваме работата по външните граници - това е решено на високо ниво.

"Подразни ме, че всички говорят вече само за Италия, Испания и Гърция, тъй като България си е свършила работата, вярно дават ни за пример, но няколко пъти обяснявах на колегите да учат география първо, да знаят, че и ние сме на море и имаме сухопътна граница с Турция", отбеляза премиерът.

За сметка на това и вторият транш за Турция се приел, защото споразумението с Турция работи, заяви Борисов.

При вторичното разпределение между държавите членки - ключовата дума е доброволно, поясни Бойко Борисов.

Може би сега Тръмп трябва да е в погледите на критиците, не аз, захапа Борисов. В САЩ, където без закон, без съд, който е нелегален на границата не може да остане. Премиерът обаче предположи, че на критиците не им стиска да се занимават с американския президент и затова са подхванали него.