Честни, последователни и владеещи чужди езици. Това са очакванията на българите за бъдещите евродепутати.
Най-важните им задачи са да се борят с двойните стандарти в продуктите и да защитават националните интереси.

Това показва представително проучване на "Тренд", в което са участвали 1005 души на възраст над 18 години. Изследването е направено от 6 до 13 март.

За 75% от запитаните приоритетна задача на българските евродепутати е премахването на двойните стандарти при продуктите. За 16% от анкетираните това е по-скоро важно, за 1% от запитаните това изобщо не е важно. 7% от запитаните нямат мнение по този въпрос.

Снимка 416138

Източник: "Тренд"

Като втора задача се очертава защитата на националните интереси в рамките на ЕС - 72% от анкетираните смятат, че това е важно, докато 18% смятат, че това е по-скоро важно.

Върховенството на правото е приоритет за 66% от анкетираните. Според 21% от запитаните това е по-скоро важно, за 2 % от запитаните върховенството на правото по-скоро не е важно. 10% от запитаните нямат мнение по въпроса дали върховенството на правото трябва да е приоритет на българските евродепутати.

Почти един и същи е интереса на хората към свободното движение за хора, стоки и капитали - 63% и за европейските фондове - 62% - толкова е относителния дял на хората, за които тези теми са приоритет. Свободното движение не е важно за 3% от анкетираните. А за 4% еврофондовете не са важна тема.

Само 10% от запитаните смятат, че въвеждането на еврото е важна тема за нашите евродепутати. 26% смятат, че това по-скоро не е важно, а 15 на сто от анкетираните нямат мнение.

Водещи са моралните, а не толкова прагматичните качества за българските евродепутати, според проучването. За три четвърти (75%) от българите честността е много важна. Само 2% от запитаните смятат, че честността не е важна.

Снимка 416155

Източник: "Тренд"

Почти две трети са на мнение, че от особена важност е българският евродепутат трябва да е последователен в своите позиции. За 27% от всички интервюирани това (последователността) е по-скоро важна.

Владеенето на различни езици от нашите евродепутати също е сред предпочитаните характеристики на българите, които ще изпратят евродепутати. Опитът като евродепутат и партията, която подкрепя дадения кандидат, не са от толкова сериозно значение в сравнение с другите изброени качества.

За 58% от анкетираните е важно българският евродепутат да е диалогичен и дипломатичен. Само 1% от запитаните смятат, че това не е важно, а 7 на сто нямат мнение за това.

Според изследването, 39% от запитаните смятат, че по-скоро е важно българският евродепутат да е млад и енергичен. Само за 3 % от анкетираните това не е важно.

Очакването да имат международен опит е много важно за 40% от анкетираните. За други 2% това не е важно.

Въпреки това, в разбивката по партийна принадлежност, за привържениците на ГЕРБ и на БСП, партията от чиято листа е кандидата е от по-сериозно значение в сравнение с общата картина.

Отчетливо личи, че интеграционните стъпки като влизането на България в Шенгенското пространство и въвеждането на еврото като валута, отстъпват място като приоритет за българите от борбата с двойните стандарти в продуктите и защитата на националните интереси.

Според проучването европейските фондове като важност са напълно съизмерими като процент с абстрактните на пръв поглед защита на демократичните ценности и върховенството на правото.

По въпроса за външните граници на ЕС почти две трети (65%) от всички български граждани смятат, че външните граници на ЕС трябва да са затворени. 17% споделят обратното мнение, а 18% нямат мнение по този въпрос.