В България масово явно се споделят страхове от мигрантската вълна – чувствителни на фона на и бездруго тревожната картина в европейски мащаб. Това показват данните от изследване на “Галъп интернешънъл“, проведено в 14 европейски държави. Според социолозите резултатите у нас вероятно се дължат на тежките възприятия на българина за собственото му материално положение, на липсата на особено доверие в родните институции, както и на естествените страхове от новото и другото.

Изследването е установило, че според мнозинството от европейците, Евросъюзът трябва да направи повече за мигрантския проблем. Когато става дума за политиката на собствената им страна обаче, повечето от запитаните предпочитали игнориране на проблема.

Относно това дали ако имат свободна стая биха подслонили бежанец, докато му се обработват документите, един на всеки трима (35 %) е отговорил, че би го направил. Близо две трети (65 %) обаче биха отказали стая. Оказва се, че българите (14%), британците (20%) и холандците (27%) са по-склонни да откажат временен подслон. В Испания (62 %), Гърция (48 %) и Германия (48 %) са по-склонни да дадат подслон.

Европа трябва да направи повече в отговор на текущата бежанска криза, смятат повече от половината от анкетираните – 57 %. Италианците (83 %) и гърците (87 %) показват най-чувствителни дялове. По-скоро на обратното становище са белгийците (41 %) и французите (37 %).

Картината обаче е по-различна, когато анкетираните оценяват политиката на собствената си държава. 59 % от тях смятат, че икономическите мигранти като цяло затормозяват тяхната страна, заради търсенето на работа, жилище, здравни услуги и т.н. Държавите, към които мигрантите се целят, в най-малка степен са съгласни, че чрез труда и уменията си мигрантите подсилват страната. Това са Белгия, Великобритания, Италия, Германия, Франция и Холандия. Мнозинствата в тези държави смятат, че всъщност бежанците затормозяват страните им. В някои северни страни забелязва подкрепа за положително отношение към мигрантите.

У нас обаче само 9 % са съгласни, че мигрантите могат да помогнат на страната. На обратното мнение са 91 %.