Темата за равните избирателни права съпътства промените в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничаване на правата на избирателите. Това заяви пред Bulgaria ON AIR Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК. Думите му са по повод искането на българите зад граница за възможност да посочат свои представители, както и да има повече секции в чужбина и гласуване по пощата.

Живеещият във Франция Манов отбеляза, че през 2016 г. след промени в парламента драстично е било ограничено правото на българските граждани да упражняват избирателните си права.

По негови думи на парламентарни избори сънародниците ни в чужбина не гласуват като българските граждани в страната. Той поясни, че зад граница българите гласуват само за партия и техните гласове не служат за определяне на персоналния състав на избраните парламентарно представени партии. Това е неравно избирателно право, категоричен е Манов.

Той посочи, че се борят за създаване на специфичен избирателен район за идващите от чужбина гласове. По негови думи това нещо специално или екзотично.

Според Манов днешният парламент е с изчерпан капацитет на общуване с гражданското общество и с него няма диалог. По тази причина се предвижда промените да бъдат прокарани чрез следващите избори, като сънародниците ни извън страната ще подкрепят политически сили, които се ангажират с реализиране както на избирателен район в чужбина, така и на дистанционно електронно гласуване.

Манов отбеляза, че в чужбина гласуват повече хора, отколкото в 22 от всички 31 избирателни района в страната.

Той е категоричен, че ангажиментите и политическите отговорности трябва да бъдат носени.

"Гражданското общество трябва да бъде камъчето в обувката. Затова тези протести и акции имат смисъл", заяви Манов.

Българите зад граница искат да имат преки представители в парламента

Българите зад граница искат да имат преки представители в парламента

С петиция те настояват за създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина"