Хиляди българи, живеещи в чужбина, се включиха в петиция около искания за промени в Изборния кодекс, за да могат да упражняват ефективно правото си на глас.

Сънародниците ни настояват за автоматичното отваряне на рекордния брой секции извън страната от парламентарните избори през 2014 г., както и за създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина". Чрез него българите зад граница ще имат свои преки представители в Народното събрание.

Петицията поставя искането както извън, така и в страната още на предстоящите избори да може да се гласува и по пощата, а впоследствие да се изгради система за електронно гласуване.

Инициативата е на организаторите на протестните шествия в Австрия, като целите на петицията се подкрепят от протестиращи българи и от редица други държави.

Правната комисия преодоля ветото на президента върху изборните правила

Правната комисия преодоля ветото на президента върху изборните правила

Радев бил избран с хартиени бюлетини и нямал съображения против, напомнят патриотите

Стефан Манов, член на ОС към ЦИК, заявява, че гласът на българите зад граница трябва да бъде зачетен наравно с останалите гласове. Той отбеляза, че при автоматичното отваряне на секции през 2014 г.гласуват 145 000 българи зад граница спрямо 115 000 през 2013 г. Резултатът е 60% повече гласували в САЩ, Западна Европа и Австралия, и 5% по-малко в Турция, по негови данни.

Сънародниците ни в Австрия вече седем пъти излизат на протести. Очаква се следващото протестно шествие да е след две седмици. В инициативата са се включили и българи от САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Австралия, Канада, Холандия, Белгия, Дания, Норвегия и други. Подкрепа за исканията има и от страната.

Машинното гласуване - гарант за участие на българите зад граница в изборите

Машинното гласуване - гарант за участие на българите зад граница в изборите

Без него Румен Петков очаква парламент, писан като персонален състав от Борисов