Българите в Гърция организираха подписка, с която искат да се разследват всички "инциденти", при които изчезват наши сънародници там. Българите настояват да бъдат смятани за европейски граждани и да има равноправно отношение към тях.

Трета българка изчезва на остров Крит за месец

Трета българка изчезва на остров Крит за месец

38-годишната Антонина Зоева живее в град Ретимно е от Сливен

Малко след като е открита тази подписка в град Ретимно, остров Крит изчезна трета българка - 38-годишната Антонина Зоева.
"Все още не е открита Деси Илиева, а преди нея беше намерен на брега, изхвърлен трупа от морето, на друга наша сънародничка. Молим, подпишете и разпространете, за да може повече хора да подпишат. Благодарим Ви", се казва в призива към документа.

Подписката е адресирана до външния министър Екатерина Захариева, Заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България и до Веселин Иванов, временно управляващ посолството на Република България в Република Гърция.

Документът е от името на български граждани, живеещи и работещи на територията на Гърция. Те алармират, че членството на България в Европейския съюз често остава само на теория. "На практика ние си оставаме трета категория хора - евтина работна ръка, без закрила и подкрепа от никого. Хиляди са случаите тук в когато български граждани работят без никакви осигуровки или не получават полагащото се по закон възнаграждение", пише в подписката от сънародниците ни.

"Зачестяват случаите, при които наши сънароднички заплащат с живота си, като претърпяват "инциденти" при странни обстоятелства, а след това местните власти ги обявяват за удавени, самоубити или изчезнали по "бързата процедура", без задълбочени разследвания и яснота", се казва в документа.

В подписката цитират и фрапиращ инцидент с подпаления автомобил на български дипломат по време на изборите на остров Крит, останал също неразкрит и потулен.

Припомняме, на 15 ноември 2016 г. имаше уверение, че продължава разследването за изгорелия дипломатически автомобил на българското посолство. Колата е била паркирана пред хотел на ул. "Елевтерио Венизелус" и "8-ми септември". Там била отседнала търговското аташе на посолството Бояджиева, командирована за изборите.

Разследват изгоряла кола на посолството ни в Гърция

Разследват изгоряла кола на посолството ни в Гърция

Инцидентът е станал в град Ханя на остров Крит

Пламъците бързо са обхванали превозното средство и се разпространили към съседна кола и външния вход на хотела. Автомобилът е опожарен, щети са причинени и на втория автомобил и по входа на хотела. Предположението за умишлен палеж се засилва от факта, че колата бързо е била обвита в пламъци.

"Въпреки всичко, продължаваме да се борим за правата си и да се опитваме да защитаваме името на Родината ни България!", пишат сънародниците ни.

Те настояват за незабавно назначаване на почетен консул на остров Крит. Българите искат от нашето външно министерство да напомни на гръцките институции, че сме европейски граждани, изискващи толерантност, равнопоставеност и справедливо отразяване на всичко, касаещо българите в Гърция.

"Отваряне на всички приключени като "нещастен случаи" преписки и провеждане повторно разследване на "удавянията", "изчезванията" и т.н. на български граждани на остров Крит от гръцките оторизирани органи, както и на подобни нерешени случаи с наши сънародници в Гърция", настояват сънародниците ни.

Сънародниците ни настояват да се изиска от органите на реда в Гърция информация за следствието и законно обосновани доказателства за смъртта на нашите сънароднички от гореспоменатите "нещастни" случаи и тази информация да бъде изнесена за достояние на обществото.

Българите в Гърция искат да отпаднат всички изискващи се разрешителни и документи, с които ни третират като неевропейски граждани.

Исканията ни са обсъждани и подкрепени от български граждани в социалните мрежи в които в момента продължават да се водят дебати по темата, както и в една от най-големите групи на българите в Гърция, пише в подписката, започнала на 11 май 2018 г. Документът е откриваем на този линк: goo.gl/418k7N.