Заради ограничителните мерки за коронавируса българското посолство в Молдова има готовност да издава служебни бележки на гласуващите ни сънародници. Това съобщиха от МВнР.

Във връзка с обявеното извънредно положение в Молдова за периода 1 април - 30 май 2021 г. и въвеждането на вечерен час в някои общини посолството ни в Кишинев има готовност да издава на гласуващите български граждани служебни бележки, които да послужат пред местните власти като уважителна причина за изключение от мерките.

От българското посолство изпратиха нота до Министерството на външните работи и европейската интеграция на Молдова. Те молят българските граждани, които представят служебната бележка, да не бъдат санкционирани, ако се наложи по време на вечерния час да се придвижват от някоя от избирателните секции към населените места, в които живеят.

По информация на мисията ни в Кишинев вечерният час е въведен за общините Кишинев и Балц. Там е забранено излизането в интервала между 23:00 и 05:00 ч. Сред допусканите изключения са излизания с професионална цел; необходимост от медицинска помощ и др.

За доказване причината за излизане по време на вечерния час се изисква документ от местоработата или декларация (в свободна форма) от гражданина, в която е описана причината за излизането. Декларацията трябва да съдържа: трите имена, дата на раждане, адрес, причина и продължителност на излизането, дата и час на попълване и подпис.

В Молдова се допускат само граждани, които представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, съдържащ QR код (Quick Response Code); или пътуващи, които представят документ за поставена ваксина срещу COVID-19. Документите за направен тест или поставена ваксина следва да бъдат на румънски, английски, френски или руски език.

Българите в Молдова могат да гласуват на парламентарните избори в три избирателни секции в Кишинев, Тараклия и Кахул. Адресите им са публикувани на: https://www.mfa.bg/embassies/moldova/ns2021/3788

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на България във Кишинев на следните телефони: +373 22 23 79 83; +373 22 23 89 10, както и към консулството в Тараклия на: +373 294 23 950; +373 294 23 985.

От българското посолство в Букурещ също заявиха готовност да издават служебна бележка на желаещите да гласуват български граждани.

Сънародниците ни трябва да спазват действащите в страната мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19. По информация на посолството ни в Букурещ в румънската столица за дните петък, събота и неделя е в сила ограничение на движението след 20:00 ч. В тази връзка е препоръчително сънародниците ни да гласуват в срок, който да им позволи да се приберат по домовете преди началото на вечерния час.

За изборите за Народно събрание на 4 април 2021 г. на територията на Румъния ще бъде отворена една избирателна секция в Посолството на Република България в Букурещ с адрес: Sector 1, Str. Rabat nr. 5.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България във Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл consular.bucharest@mfa.bg