Може би 2019 г. е една от най-хубавите години въобще за България от гледна точка на икономическите показатели и от гледна точка на тяхното масово приемане от страна на хората. Това коментира социологът от "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред БНР.

"В момента се намираме в може би най-добрият период по отношение на масовите възприятия за икономиката и личните финанси. От няколко години е така. Тази година не е върхова, но просто затвърждава тенденцията от поне 3-4 години - тенденция на известна политическа предвидимост и икономическа стабилизация", отбеляза той.

Според Симеонов избирателят вече не бил същият: "Запазва се целият скепсис, цялото недоволство, оправдано, разбира се. Но когато хората у нас искат промяна, те вече не държат тя да е толкова рязка, радикална и стихийна."

По думите на социолога все още се търсели месии, но се търсели някакви средни месии. В тази връзка той обясни: "Едновременно, които ще донесат промяна, рестарт, освежаване, малко повече радикализъм, но не заплашват да развалят това, което криво-ляво сме построили".

Първан Симеонов обаче подчерта, че когато нещата растат икономически, това ни пречи да видим други проблеми и да започнем да ги решаваме.

От своя страна политологът доц. Стойчо Стойчев подчерта, че изборите през изминаващата година са показали, че тези, които искат промяна и алтернатива, не я припознават в съществуващите опции.

"Това е големият проблем на българската политика, че сме свикнали да мислим за алтернативата, за промяната през нови лица. Хвърляме се на новия модел, на новата кола, на новия телевизор, без предварително да направим ясна сметка с какво те са по-добре и дали въобще са по-добри от старото", коментира Стойчев.

По думите му като нова алтернатива хората очакват нов човек, който да дойде отнякъде. Съществуващите политически субекти и алтернативи в българската политическа система са все "стари муцуни".

"Нито БСП е нещо ново, нито "Демократична България", нито Слави Трифонов е нещо ново", изтъкна той.