Българите стават все по-бедни, все по-болни, все по-прости и все по-малко. Реалната демографска картина, която официалните институции премълчават, е че се топим със 172 души на ден или с 8 души на час.

Това е драматичната картина, която описаха учените от Центъра за демографска политика (ЦДП) на нарочна пресконференция в БТА.

Катастрофалните прогнози на центъра са, че след 20 години българите ще бъдат около 5.9 милиона или с 1 милион по-малко от днес. От тях българският етнос ще бъде 3,1 милиона души, циганите около 1.8 милиона, а българите от турски и друг етнос около 1,1 милиона.

Темата е табу, а Националният статистически институт публикува категорично неверни и абсурдни данни и тенденции, увери проф. Петър Иванов от ЦДП.
Той обърна сериозно внимание на изключително ниската грамотност на населението у нас. Всички медии преди дни с възторг обявили, сме на 14-то място по интелигентност в света, но истината е, че сме в 14-тата група, а не на 14-то място, обясни Иванов. Преди нас има 46 държави и там са всички страни от Европейския съюз.

Ние сме държавата с най-голям брой неграмотни хора в Европа, като 40% от деветокласниците ни в "най-добрия случай сричат", цитира поредната тъжна статистика проф. Иванов.
Той призова да не се съди от единици отличници в дадени сфери, тъй като броят отличници в България е 5 пъти по-малък от средния за Европа. "Нещата са изключително драматични", настоя той.

От ЦДП съжалиха, че с темата "демографска криза" в последното време се занимават и упражняват всевъзможни лица и организации, които нямат никаква компетентност, което размива големите проблеми. Професорите цитираха изказвания на свои колеги от БАН, че "било хубаво, че намаляваме, защото така ще станем по-богати", както и че "циганите много раждали, но и бързо умирали".

Единственото решение е повече деца от образовани родители, защото не може да не умееш да броиш до 10, но да имаш 11 деца, коментира проф. Петър Иванов. Той обаче бе изключително песимистичен относно възможността ситуацията изобщо да бъде овладяна вече.

Според проф. Петър Славейков демографската криза води до огромни проблеми и за националната сигурност. Общото намаляване на населението води до отслабване на държавата в политически, военен и икономически аспект.

Обезлюдяването на цели села и местности пък неминуемо ще доведе до желание за заселване на тези региони от други общности. Намаляването на хората в трудоспособна възраст пък води след себе си много тежки икономически проблеми и невъзможност да се осигурява качествено образование.

Според директора на ЦДП Искрен Веселинов е необходимо ясно да се осъзнае, че концепцията за финансова стабилност е време да се преосмисли. България трябва да спре износа на население и да си постави за цел да се повиши раждаемостта, като за целта ще бъдат необходими суми в порядъка на 1 или 2 млрд. лв. годишно за подобни мерки.