Реални мерки срещу демографската криза, още повече що се отнася до най-уязвимите групи - деца, жени и хора с увреждания. Това ще бъде основната тема на Министерската конференция по демографска устойчивост, която ще се проведе в София на 1 и 2 декември под егидата на ООН.

В навечерието й президентът Румен Радев се срещна с заместник-главния секретар на ООН и изпълнителен директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем.

"Искам да благодаря за възможността да бъдем домакини на тази конференция и дадем своя принос в този важен диалог и в отварянето на нова страница в следващото десетилетие на демографската устойчивост", започна приветствието си държавният глава.

По думите на Радев е нужна и дългосрочна и всеобхватна стратегия по демографските въпроси. "България дълбоко осъзнава нуждата от инвестиции в човешки капитал, за да посрещнем демографските предизвикателства, пред които сме изправени. И особено за създаване на благоприятна среда на децата, хората с увреждания, жените и всички хора в затруднено положение", каза президентът.

Снимка 555435

Източник: МВнР

Именно фокусът върху децата, жените и хората с увреждания изтъкна от своя страна и заместник-секретарят на ООН Наталия Канем.

"Искаме да ви благодарим за невероятното сътрудничество и за ръководната роля, която имате при организирането на срещата, която ще се проведе в София", не спести комплименти тя.

И именно това - реални и устойчиви решения следва да бъдат търсени в решението на демографския проблем, добави тя.

По-късно от МВнР съобщиха, че страната ни подкрепя дейността на Фонда на ООН за населението и за усилията му в регионален и световен план за постигане на целите на световната организация за устойчиво развитие "Дневен ред 2030". Изпълнителният директор на Фонда на ООН за населението Наталия Канем даде висока оценка на задълбоченото сътрудничество и приноса на България в развитието и работата на програмите на фонда. Беше отбелязана и добрата работа на българската страна по отношение на стартирали проекта с помощта на ООН - Международен институт за развитие на младежта (PETRI) и Международната мрежа за обучение на връстници (Y-PEER) в София.

Наталия Канем приветства домакинството на София на първата по рода си регионална конференция по демография, чиито резултати ще бъдат отчетени от световната общност. Форумът е на тема "Да изградим демографското бъдеще на Европа: Пътища за обществата за просперитет в свят на бърза демографска промяна" и е организиран съвместно от Министерството на външните работи, Министерството на труда и социалната политика и Фонда на ООН за населението. На конференцията ще бъде даден старт на Десетилетие на демографската устойчивост и Алианс София - Общност на политиките и практиките за демографска устойчивост.