Дано България да бъде държавата, която ще даде силното послание за надеждна европейска перспектива на страните от Западните България. Това мнение изрази Моника Панайотова, зам.-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС по случай Деня на Европа и 70-тата годишнина от Европейския конгрес в Хага.

Според нея апогеят на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва да поставянето на основни цели. Първата от тях е да се даде европейска перспектива и силен сигнал на страните от региона, да се насочи вниманието към важността на свързаността в различните измерения и въпроси, които са значими между Европа и Западните Балкани, подчерта зам.-министър Панайотова.

Бъдещето на ЕС зависи от способността му да бъде гъвкав
Обновена

Бъдещето на ЕС зависи от способността му да бъде гъвкав

Гражданите искат авторитетна Европа

На въпрос има ли опасност някоя страна да не присъства на предстоящата среща, тя увери, че няма такива опасения и всички страни са потвърдили своето участие. "Имаме съгласието на всички 28 държави по текста на предложението на декларацията", изтъкна тя.

Зам.-министър Панайотова допълни, че трябва да се даде един силен европейски сигнал, който след това да бъде продължен по време и на Австрийското председателство. "Това трябва да е началото на един цялостен процес, на една продължителна трансформация на региона, защото Европейският дневен ред е една продължителна трансформация на страните, които искат да извървят пътя на Европейското членство", заяви категорично тя.

Това според нея трябва да е ключовият фактор по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.